MENU
Menu
Krab.

Štýl Etiketa pri stolovaní: Neuveríte, čo sa vo svete považuje za slušnosť

V čase cestovateľskej krízy je ideálny čas na vzdelávanie. Pretože keď opäť otvoria hranice a znovu vyrazíte do sveta, nebudete ako vidlák, ktorému trčí slama z topánok. Budete sa vedieť správať za stolom tak, že aj domáci vám uznanlivo kývnu hlavou.

Srí Lanka
Krajina, kde sa najlepšie a najkultúrnejšie najete rukami. Toto je fakt, nad ktorým možno pokrútite hlavou, ale ak sa stavíte v bežnej reštaurácii, mnoho ráz vám ani nedajú príbor. Príbory sa nepoužívajú ani pri cestovaní. Nie je nič neobvyklé, ak si rodina vytiahne jedlo vo vlaku zabalené v banánovom liste a začne jesť rukami. Môžete si tak užiť klasiku bez príboru a budete jednoducho v súčinnosti aj s bežnými ľuďmi v krajine. Budú vás brať ako svojho vlastného.

Thajsko
Krajina, ktorá pri jedle príliš nepreferuje nožíky. Ako sa zachovať? Vezmite ponúkanú lyžicu a vidličku. Nožíkov je nedostatok a preto ak chcete byť trendy, používajte len tieto dva inštrumenty. Budete ako domáci.

Vietnam
Veľkou výzvou bude jesť polievku paličkami. Toto je maturita stolovania. Ak to kultivovane zvládnete, domáci vám spokojne zatlieskajú. Vo Vietname je dôležité, aby ste dodržali zásadu, že paličky uchopíte do pravej ruky a lyžicu do ľavej. Vďaka tejto kombinácii budete vedieť, čo sa patrí v každej reštaurácii.

India
Zvyky sa menia vzhľadom na región, no je tu jedna dôležitá poznámka. Nie je až tak podstatné, či budete jesť vidličkou, lyžicou, alebo rukami. Ale dobre si pamätajte, že pri stole sa ľavá ruka nevyťahuje. Konzumovať, piť aj mávať nad stolom je vhodné len pravačkou. Pretože ľavá je tu považovaná za nečistú.

Severná Amerika
Začína sa ako u nás. Vidličku držíte v ľavej ruke a nôž v pravej. Ale prichádza zmena oproti európskej tradícii. Tu je výsadou domácich, že po nakrájaní pokrmu sa presunie vidlička do pravej ruky a už si s ňou jednotlivé kúsky naberáte a vychutnávate.

Švajčiarsko a Francúzsko
Môže sa vám stať, že vám na stolíku pristanú malé vidličky s dlhými hrotmi. Tieto sa nepoužívajú pri bežnom jedení. Sú určené na vychutnávanie so fondue. Slúžia na naberanie kúskov pokrmu a máčanie do misky s tekutinou. Je to taká kulinárska špecialita. A pozor. Slúžia na vychutnávanie, nie aby ste sa z fondue nafutrovali do sýtosti.