Pŕhľava dvojdomá (Urtica dioica), známa aj ako žihľava dvojdomá, sa podľa Poľovníctva a rybárstva už v antickej kuchyni uplatňovala ako zelenina bohatá na vitamíny a minerálne látky. V minulosti mala aj technické využitie – z vlákien sa vyrábala tkanina na vrecia.
V ľudovom liečiteľstve patrí medzi významné liečivky. Podáva sa pri ochoreniach tráviacej sústavy, pri prechladnutí, pri reumatizme, chudokrvnosti a pri artérioskleróze. Znižuje hladinu cukru v krvi, podporuje látkovú premenu a čistí krv. Údajne trojtýždňová pitná kúra žihľavového čaju dokáže zahojiť problematické vyrážky. Zvonka sa používa na hnisavé rany, preležaniny, popáleniny, na kožné vyrážky a ekzémy, pri zápale kŕčových žíl, reume, paradentóze a proti lupinám. Kedysi sa odporúčalo proti reume a artritíde šľahať pŕhľavou bolestivé miesta (tzv. Urtikácia).
V kuchyni predstavuje jarnú zeleninu na prípravu polievok a prívarkov. Listy sa upravujú ako špenát a pesto, hodia sa aj do vajíčkových jedál a rôznych zeleninových pokrmov. Takisto v poľovníckej kuchyni si nájde miesto. V súčasnosti ju opäť objavili priaznivci vegetariánskej stravy. Pre vysoký obsah bielkovín ňou podobne sójou nahrádzajú mäso. V kozmetike je dobrá do vlasových vôd a šampónov. S výnimkou Južnej Afriky a polárnych oblastí rastie na celom svete.
Náš tip: jarná kúra
Za lyžičku vňate pŕhľavy zalejte vriacou vodou v objeme šálky a nechajte pol minúty lúhovať. Pite ráno nalačno jednu šálku po dúškoch a ďalšie dve šálky v priebehu dňa. Kúra trvá 4 týždne, je dobré si ju zopakovať aj na jeseň.
Miroslava Malovcová-Staníková