Vyberte si správne

Kvalitnú čokoládu od nekvalitnej rozoznáte v prvom rade podľa jej zloženia. Naozaj kvalitná čokoláda by mala obsahovať iba kakaové maslo a kakaový prášok. Tieto dve zložky dokopy tvoria kakaovú hmotu. A potom už len nerafinovaný, hlavne trstinový alebo kokosový cukor. Ak si chcete vybrať naozaj dobrú čokoládu, mali by ste vedieť dohľadať pôvod kakaa alebo kakaových bôbov od predajcu alebo značky od ktorej ju kupujete.

Zdravá čokoláda

Najzdravšia čokoláda neexistuje, je len čokoláda, ktorá spĺňa zdravotné štandardy, a tie sa odvíjajú od množstva cukru. Ak si vyberáte „zdravú“ čokoládu, tak si pozrite zloženie, tak aby obsahovala 65 až 75 percent kakaa. Tak budete mať istotu, že má nízky obsah cukru a navyše obsahuje magnézium a vlákninu, ktorá je pre organizmus a baktérie v tráviacom trakte veľmi užitočná.

Anketa
Máte radi čokoládu?
  • 97%
  • 3%

Najkvalitnejšia čokoláda by mala byť robená z kakaových bôbov, primárne z regiónov, ktoré produkujú najkvalitnejšie bôby bez obsahu kadmia a nie sú alkalizované. Kakao nie je potom extra spracované a zásah do výroby čokolády je minimálny. Nová šetrná metóda Bean-to-Bar zahŕňa dlhý proces mikrodávkovej výroby čokolády od kakaových bôbov až po samotnú čokoládu.

Kvalitná čokoláda musí obsahovať minimálne 65 - 70 % kakaa.
Dušan Plichta

Rozhovor s Dušanom Plichtom vo videu ►►►

 

Doprajte si

Tak ako niektorí pijete kávu na dennej báze, tak môžete konzumovať aj čokoládu. Či si ju roztopíte a pijete vo forme nápoja alebo zjete tabličku čokolády. Samozrejme, záleží na kvalite a množstve. Odborník odporúča jesť 30 gramov čokolády denne, a najmä v tomto období, teda na jeseň a v zime, keď potrebuje telo viac sýtejšej stravy bohatej na tuky a bielkoviny.

Chudnutie

Čokoláda ako každá iná potravina, obsahuje dôležité vitamíny aj minerály. Záleží na kvalite, forme a určite na množstve. Striedme jedenie čokolády postave neublíži, hlavne ak ide o 70-percentnú čokoládu, ktorá je nízkosacharidová. Je to optimálna potravina pre zasýtenie aj pre potešenie.

Čokoláda povzbudzuje k fyzickým výkonom, dodáva energiu a navodzuje dobrú náladu.
Dušan Plichta

Pre zdravie

Najsilnejší účinok čokolády na zdravie je obsah teobromínu a látok, ktoré povzbudia srdce a organizmus celkovo. Z emočného pohľadu vie navodiť až „eufóriu“, a preto ju Dušan Plichta nazval „pozitívnou potravinou“. Čokoláda vie byť veľmi užitočná, ak si ustrážite jej zloženie. Dávajte si pozor, aby neobsahovala palmový olej, konzervanty a iné prídavné látky. Ako odborník spomínal, vďaka vláknine pozitívne vplýva aj na vaše črevá a tráviaci systém.

Dušan Plichta sa priznal, že k čokoláde má pozitívny vzťah a konzumuje ju každý deň. Pracuje v oblasti zdravej výživy a kávy, a povaha jeho zamestnania si to doslova vyžaduje, pretože testuje rôzne odrody čokolád. Nepotrebuje zjesť veľa naraz, radšej si ju vychutnáva po troške a v rôznych kombináciách, v nápojoch alebo dezertoch.

„Jedzte čokoládu denne, či už s orieškami alebo čistú. Je to dobrá potravina, ale pozor na presladené a „umelinové“ čokolády,“ uzatvára Dušan Plichta.