U tých, ktorí sa takto stravujú - teda jedia čerstvé ovocie a zeleninu, celozrnné výrobky, orechy, fazuľu, olivový olej, ryby a dokonca si doprajú aj pohár červeného vína -  je o 47 percent menšia pravdepodobnosť vzniku srdcovej choroby v horizonte desiatich rokov.

Výskum vedcov z aténskej Univerzity Harokópio je prvým, ktorý sa zameriava na riziko srdcových chorôb v tomto časovom úseku u všeobecnej populácie. Predchádzajúce štúdie sa orientovali na ľudí stredného veku.

Na novom výskume sa zúčastnila reprezentatívna vzorka 2500 dospelých Grékov od osemnásť do osemdesiatdeväť rokov, ktorí informovali o svojom zdravotnom stave každý rok od roku 2001 až po rok 2012.

Vedci si všimli, že viac sa typickej stredomorskej stravy pridržiavali ženy ako muži.

"Výskum preukázal, že stredomorská strava je prospešná pre všetky typy ľudí oboch pohlaví, všetkých vekových skupín a tak u zdravých aj chorých osôb," hovorí autor štúdie, profesor Demosthénes Panajotakos.

"Ak ste verní takejto strave, chráni vás to viac ako fyzická aktivita. Taktiež sa zistilo, že má priamy pozitívny účinok na zdravie srdca, okrem toho aj nepriamo prospieva pri liečbe cukrovky, vysokého krvného tlaku a zápaloch," pokračuje grécky vedec, podľa ktorého stredomorská strava sa zakladá na bežných a ľahko dostupných potravinách, takže by si ju mohli osvojiť ľudia na celom svete.

Výskumníci pripúšťajú, že štúdia sa zameriavala na Grékov žijúcich v oblasti Atén, čo nemusí odrážať zdravotné charakteristiky v iných krajinách. Zdôrazňujú tiež však, že mestskí Gréci čoraz viac holdujú aj západnejšej strave, podobnej ako v USA.

Analýza rovnako potvrdila závery predchádzajúcich štúdií naznačujúcich, že mužské pohlavie, vyšší vek, cukrovka a miera zápalu súvisia so zvýšeným rizikom vzniku srdcovej choroby.

Nedávne výskumy tiež ukázali, že stredomorská strava má spojenie s chudnutím, zníženým rizikom cukrovky, zníženým krvným tlakom a nižšími hladinami cholesterolu v krvi.