Pri chorobách z potravy si človek asi ako prvú predstaví salmonelózu. Asi rovnako často sa však vyskytuje aj iné ochorenie, kampylobakterióza.

Kampylobakteriózu spôsobujú baktérie Campylobacter. Pri zahriatí mäsa nad šesťdesiat stupňov tieto baktérie hynú. Z dobre uvareného, či upečeného mäsa by ste tak nemuseli mať strach.

Tepelná príprava mäsa, ako aj dôkladné umývanie rúk a dosiek na krájanie sa odporúčajú už dlhodobo. Predchádza sa tak miliónom nákaz na celom svete.

Agentúra Food Standards Agency však nedávno vydala upozornenie, ktoré možno mnohých prekvapí. Nebezpečnú baktériu pomáha rozširovať aj starý dobrý zvyk, mäso pred tepelnou úpravou poriadne vyumývať v studenej alebo teplej vode.

Tento zlozvyk prispieva k tomu, že baktérie z kontaminovaného mäsa sa úspešne dostanú do svojho okolia. Odskakujúce kvapky vody sa zachytia na oblečení, pokožke, dreze, či na nábytku. Aj keď potom napcháte povedzme kačku na štyri hodiny do rúry pokým sa do chrumkava neupečie, môžete kampylobakteriózu ľahko dostať kvôli jej zbytočnému umývaniu pred pečením.

Kampylobakterióza je infekčná choroba, ktorá trvá približne týždeň. Zväčša sa prejavuje vodnatými hnačkami, horúčkou, celkovou únavou, bolesťami svalov. Často sa objaví aj krv v stolici.

V menej šťastných prípadoch môže viesť k syndrómu dráždivého čreva, reaktívnej artritídy, či Guillain-Barrého syndrómu, ktorý závažným spôsobom postihuje nervový systém.