Plynatosť je celkom bežný problém mnohých ľudí, ktorý vzniká v črevách. Pocit nafúknutého brucha je veľmi nepríjemný a spôsobuje značný diskomfort. Viete, ktoré potraviny treba vyradiť z jedálnička?

Spúšťače

K nadúvaniu môžu prispieť vyprážané, vysoko spracované alebo tučné potraviny. Problematické sú aj na prvý pohľad zdravé potraviny ako cícer, šošovica, či fazuľa, pretože obsahujú veľa vlákniny a komplexných cukrov, pri trávení ktorých sa produkuje oxid uhličitý. Plynatosť spôsobujú napríklad aj žuvačky kvôli niektorým sladidlám, ktoré obsahujú a pocit nafúknutia môžete pociťovať aj po konzumácii cibule, cesnaku a jabĺk, pretože obsahujú vysoko fermentovateľné sacharidy. 

Problematické nápoje

Alkohol a kofeínové, perlivé alebo sladké nápoje môžu spôsobovať nadúvanie. Nepomáha ani pitie so slamkou, pretože pri ňom prehĺtame viac vzduchu.

Woman,In,White,Lies,On,The,Bed,And,Holding,On
Zdroj: Shutterstock

Tieto potraviny majú zelenú

Postupné zvyšovanie množstva potravín s vyšším obsahom vlákniny môže pomôcť najmä tým, že zlepšuje črevný tranzit. Postupne zaraďte do svojho jedálnička viac semienok, orechov, celozrnných zdrojov vlákniny a viac ovocia a zeleniny so šupkou. Prospešný môže byť aj ovos.