Menu
zdroj: Shutterstock
Hľuzu koreňovej zeleniny hoďte do polievky, listy použite do šalátu alebo do nátierky.

Zdravie Stravovanie podľa krvných skupín: Čo by ste mali jesť?

Jedálniček vytvorený na základe vašej krvnej skupiny je podľa niektorých ľudí zdravší.

Za kôš ovocia a zeleniny vám prospeje pri žalúdkových vredoch.
Zdroj: Shutterstock

Krvná skupina 0

Ako píše Záhradkár, najstaršia krvná skupina spojená s lovcami patrí medzi univerzálny typ, ktorú má skoro polovica populácie. Ľudia s týmto typom nemajú problém ľahko stráviť živočíšne tuky a bielkoviny. Patria medzi štíhlych, silných a produktívnych jedincov. Trpia však na alergie, nízku produkciu hormónov štítnej žľazy, vredy, poruchu zrážania krvi a zápalové ochorenia, ako je napríklad artritída.

Zelenina

Konzumovať by ste mali 1 šálku surovej alebo varenej zeleniny denne.

  • Vhodné: Artičoky, kel, červená paprika, batáty, brokolica, cibuľa, petržlen, paštrnák, púpava, cesnak, chren, tekvica, kaleráb, pór, hlávkový šalát, špenát, biela reďkovka.
  • Neutrálne: Špargľa, bambusové výhonky, cvikla, mrkva, zeler, uhorky, kôpor, fenikel, zázvor, ľadový šalát, hliva ustricová, oliva (zelená), paprika (zelená, žltá), reďkovka, tofu, tempeh, rajčiaky, gaštany, cuketa.
  • Nevhodné: Avokádo, kapusta (čínska, červená, biela), karfiol, kukurica, baklažán, huby shiitake, horčica, oliva (čierna), zemiaky, ružičkový kel.

Ovocie

Uprednostniť by ste mali zásadité ovocie, a to najmä dopoludnia alebo 100 až 150 g denne.

  • Vhodné: Figy (čerstvé, sušené), slivky.
  • Neutrálne: Jablká, marhule, banány, brusnice, čerešne, čučoriedky, ríbezle (čierne, červené), datle, báza čierna, egreš, grapefruit, hrozno, kivi, citrón, limeta, mango, melón červený, nektárinky, papája, broskyne, hrušky, ananás, granátové jablko, hrozienka, maliny, carambola.
  • Nevhodné: Černice, melón žltý, pomaranče, mandarínky, jahody, rebarbora, kokosový orech.