Okolo medu je stále veľa otáznikov a diskusií. O to, aby sme z neho vyťažili maximum, sa do veľkej miery podieľajú aj výskumy vedeckých tímov. 

Pomoc v medicíne

Med je zdravá a chutná dobrota, len manipulácia s ním je trocha ťažšia.
Zdroj: shutterstock

Med je funkčná potravina. Vedecké práce a klinické štúdie potvrdzujú, že už dávno nepatrí medzi prírodné alternatívne produkty, ale je rešpektovaný aj v medicíne.

„Akýkoľvek med, nektárový či medovicový, má významné biologické vlastnosti. Najviac preštudovanou je jeho antibakteriálna aktivita. Doposiaľ nebola popísaná rezistencia baktérií na med, čo je mimoriadne atraktívne pre jeho terapeutické využitie v klinickej praxi," vysvetlil Juraj Majtán, vedúci Laboratória apidológie a apiterapie z Ústavu molekulárnej biológie SAV.

Zároveň dodal, že antibakteriálna aktivita medu má na rozdiel od antibiotík multifaktoriálny charakter, ktorý je založený na aktívnom pôsobení viacerých molekúl a mechanizmov.