Okolo medu je stále veľa otáznikov a diskusií. O to, aby sme z neho vyťažili maximum, sa do veľkej miery podieľajú aj výskumy vedeckých tímov.
Pomoc v medicíne
Med je funkčná potravina. Vedecké práce a klinické štúdie potvrdzujú, že už dávno nepatrí medzi prírodné alternatívne produkty, ale je rešpektovaný aj v medicíne.
„Akýkoľvek med, nektárový či medovicový, má významné biologické vlastnosti. Najviac preštudovanou je jeho antibakteriálna aktivita. Doposiaľ nebola popísaná rezistencia baktérií na med, čo je mimoriadne atraktívne pre jeho terapeutické využitie v klinickej praxi," vysvetlil Juraj Majtán, vedúci Laboratória apidológie a apiterapie z Ústavu molekulárnej biológie SAV.
Zároveň dodal, že antibakteriálna aktivita medu má na rozdiel od antibiotík multifaktoriálny charakter, ktorý je založený na aktívnom pôsobení viacerých molekúl a mechanizmov.