MENU
Menu

Zdravie Rok jedol potraviny po záruke, pozrite sa, ako dopadol

Aj vy patríte medzi ľudí, ktorí vyhadzujú potraviny hneď potom, čo im vyprší doba spotreby? Robíte chybu, niektoré sa totiž dajú konzumovať aj po expiračnej dobe. Na tento fakt sa rozhodol upozorniť aj Scott Nash z Marylandu, ktorý sa celý rok živil výhradne „pokazenými" potravinami.

Rok jedol potraviny po záruke, pozrite sa, ako dopadol
Nezvyčajná myšlienka Scottovi napadla už v roku 2016. Vtedy spravil čosi, čo bežný človek považuje za nepredstaviteľné: zjedol jogurt, ktorý bol šesť mesiacov po záruke. Zmiešal si ho s rozmixovaným ovocím a bez problémov či následkov ho skonzumoval. Scott tvrdí, že nechutil zvláštne a nedostavili sa ani tráviace ťažkosti. Aj preto začal uvažovať o tom, akým spôsobom firmy pracujú s dátumom spotreby.

Viac než rok bez jedla: Skutočný príbeh muža, ktorý hladoval 382 dní

V Európskej únii sa stretávame najmä s dvomi pojmami. „Dátum spotreby" značí, že potom už môže byť výrobok zdraviu škodlivý a výrobca ho neodporúča konzumovať. Z vlastnej skúsenosti však určite viete, že potraviny sa dajú jesť aj neskôr.

„Minimálna trvanlivosť" sa uvádza na produktoch, ktoré vydržia dlho v rovnakom stave. Najlepším príkladom sú cestoviny, soľ či med.

V USA je tento systém komplikovanejší a pojmy vágnejšie. To podľa Scotta zbytočne vyvoláva zmätok u spotrebiteľov a zároveň pridáva obrátky konzumnej spoločnosti. Aj preto rozbieha hnutie, ktoré má vyvolať tlak na revíziu tohto systému a zavedenie konzistentného značenia dátumu spotreby.

V reštaurácii vám dajú 500 eur, stačí zjesť jednu pizzu

Na bizarnú situáciu ohľadom expiračnej doby sa rozhodol poukázať rok trvajúcim experimentom, ktorého sa osobne zúčastnil aj s rodinou. Jedli všetko od tortíl, ktoré boli rok po dátume spotreby či jogurty s mesiace vypršanou expiračnou dobou. Nevyhli sa ani plesnivému maslu, jednoducho zvrchu zoškriabali pleseň (čo inak lekári neodporúčajú) a použili maslo na varenie. Nikomu sa nič nestalo.

Scott samozrejme priznáva, že niektoré jedlá sa jednoducho dlho po dátume spotreby nedajú jesť a treba ich vyhodiť. Iné sú podľa neho úplne v pohode a to, že končia v koši, pripisuje takzvanej „úzkostnej zákazníckej poruche". Termín si sám vymyslel a označuje ním stav, v ktorom konzument pre istotu vyhodí nepoškodený tovar, keď vidí, že má po expirácii.

FOTO: Národné delikatesy, ktoré sú len pre ľudí s oceľovými žalúdkami

Na svojom blogu uvádza bizarné príklady dátumov spotreby. Napríklad na soli, ktorá je 250 miliónov rokov stará, ale má uvedenú spotrebu v roku 2020. Alebo plechovky s jedlom, ktoré by malo vydržať desaťročia, no podľa výrobcu ho treba zjesť do dvoch rokov od kúpy. Skúste si vygoogliť pojem „plánované zastarávanie" (planned obsolescence) a pochopíte, prečo je to tak. Keď vyhodíte výrobok, korporácia zarába.

Autor: Noel
Foto: Shutterstock

DISKUSIA
14.7. 2019 15:00
Diskusia