Telesný tuk hrá v organizme dôležitú úlohu a nemali by ste ho vnímať len ako zlý. Je zdrojom energie, tepla, ovplyvňuje funkciu mozgu, pečene i imunitný systém. Všetko sa obráti, ak je ho príliš veľa. Pozor si treba dávať najmä na takzvaný viscerálny, teda vnútrobrušný tuk.

Hrozia zápaly

„Tukové tkanivo je hormonálne veľmi aktívne a vytvára veľké množstvo hormónov adipokínov, ktoré sú dôležité pre metabolizmus. Jeho škodlivosť na zdravie sa spája predovšetkým s jeho nadmerným množstvom. Čím viac tukových buniek je, tým viac sa produkujú aj hormóny, ktoré môžu narušiť metabolizmus,“ objasňuje odborníčka na výživu Katarína Grich. Veľké množstvo viscerálneho tuku vedie za určitých podmienok až k nekontrolovanej produkcii zápalových látok, čo postupne vedie k poškodeniu organizmu.   

Oplatí sa strážiť centimetre

Ak nepodniknete zmenu, môže to viesť nielen k ťažkostiam s vysokým krvným tlakom, ale aj k zvýšenému výskytu trombózy. Objaviť sa môže diabetes 2. typu, srdcové ochorenia, ale zhoršiť sa môžu i chronické ochorenia ako napríklad reuma, alergie. Výrazne zvýšené hodnoty viscerálneho tuku sa dokonca spájajú aj s výraznejším rizikom vzniku Alzheimerovej choroby. U mužov sa vo zväčšených tukových bunkách vytvára ženský pohlavný hormón estrogén, čo sa prejaví napríklad nárastom prsníkov. „Ak vám začnú pribúdať centimetre na obvode pása, ide o znak, že prevencia je nevyhnutná,“ vysvetľuje odborníčka.

Odštartujte zmenu

V prvom rade musí nastúpiť individuálna úprava stravy, ktorá zohľadní i zdravotný stav. Určite vám pomôže aj pohyb, prvoradá je však zmena stravovania. Podľa odborníčky sa môže hmotnosť ťažšie upravovať aj takzvaným večným dietárom, keď si organizmus mohol vytvoriť určitú rezistenciu na chudnutie. V tomto prípade môže byť zmena náročná a treba sa obrniť trpezlivosťou. Určite otrocky nepočítajte kalórie, dôležitejšia je strava, ktorá ich obsahuje.„Jedlo ako celok musí priaznivo pôsobiť na glykémiu. Vhodné je, aby ste ho vyskladali zo 40 až 45 percent sacharidov, z 30 až 35 percent tukov a z 20 až 30 percent bielkovín. Ak pred večerou zaradíte fyzickú aktivitu, možno príjem bielkovín zvýšiť," radí Katarína Grich.

„Pri redukcii je vhodné stravovanie zredukovať na tri hlavné jedlá bez desiatej a olovrantu,“ pridáva praktické tipy odborníčka. „Dbajte na pestrosť bielkovín a kvalitu tuku.“ Medzi najlepšie patria kvalitné rastlinné oleje, ktoré sú bohaté na nenasýtené mastné kyseliny. Ide napríklad o ľanový či konopný olej.