MENU
Menu
a

Zdravie Pravda o čokoláde: Zdravá, chutná a prospešná, alebo jedovatá?

Všetko zlé je na niečo dobré. Potvrdzuje to aj čokoláda. Dlhodobo sa o nej síce hovorí ako o sladkosti, ale najnovšie predvádza aj účinky lieku. Prospieva nielen chuťovým pohárikom, ale aj ďalším orgánom.

Musí byť čierna
Biela čokoláda úplne vypadáva zo skupiny zdravých čokolád. Ak chceme hovoriť o zdraví, tak čím je čokoláda tmavšia, tým je pre telo lepšia. Nielen preto, že tým eliminuje množstvo iných prísad, ale hlavne pre vyšší obsah prírodného kakaa, ktoré je v tomto prípade  najprínosnejším prvkom.

Ide o srdce aj mozog
Kakao je prírodný produkt z  kakaových bôbov a tie sa vyznačujú okrem svojskej chuti aj vysokými hladinami antioxidantov a flavanoidov. Látkami, ktoré sú spojené so zdravím srdca. Horká čokoláda je asi najchutnejším spôsobom  ako posilniť celý kardiovaskulárny systém a rovnako prospieva k dobrej kondícii najhlavnejšieho svalu v ľudskom tele. Aby toho nebolo málo, práve  antioxidanty a flavanoidy a ešte aj štipka kofeínu, ktorý čokoláde nechýba, dokonale naštartujú myslenie a vytvárajú podhubie pre dobré nápady. Zrýchľuje sa totiž prenos medzi neurónmi.

Zdravším človekom vďaka čokoláde
V roku 2017 potvrdil výskum amerických kardiológov, že pravidelná konzumácia čokolády s obsahom kakaa nad 80 percent zlepšovala kondíciu srdca a znižovalo riziko infarktu a ďalších ochorení srdca. Dokonca sa podpisovala aj na znižovaní zlého cholesterolu. Zaujímavé je, že čokoláda akosi dokázala aj prečisťovať cievy a zabraňovala ich kôrnateniu. To je jedna zo skvelých správ hlave pre mužov, ktorí chcú ostať mužmi do vysokého veku. Pretože aj pevnosť erekcie je závislá práve na dostatočnom zásobovaní krvou. Takže čokoláda je nielen afrodiziakom, ale podporuje schopnosť muža následne rozvášnenú partnerku aj uspokojiť.

Koľko jej stačí?
Všetkého veľa škodí a ani s čokoládou to netreba preháňať. Štúdie pracovali s množstvom 40 gramov čokolády denne. Pri takomto objeme máte istotu, že to nepreháňate, ale v tele máte dostatok pozitívnych látok, aby sa na ňom priaznivo prejavili.