MENU
Menu
a

Zdravie Pozor na cesnak: Treba poznať aj jeho značné nevýhody

Ak hľadáte tipy počas prechladnutia, oslabenej imunity či pri vysokom krvnom tlaku, z každej strany na vás vyskočí cesnak. Je prospešný pre zdravie a dobre dochucuje, ale i napriek tomu opatrne! Aj v prípade tohto zapáchajúceho pokladu platia isté obmedzenia.

Cesnak áno, ale s mierou
Základná rada - zrejme ako pri všetkom - znie, že to netreba preháňať. Cesnak v surovom stave síce lieči, ale odporúčajú sa maximálne tri strúčiky na deň, aby ste sa nestali obeťou “vedľajších účinkov”. Väčšie skonzumované množstvo jednak zanechá ťažko odstrániteľný zápach z úst, jednak sa pridá zápach celého tela a jeho vylúčených tekutín. Okrem toho je ale rizikom, že si podráždite žalúdok a môže vám ostať nevoľno. Skúsenosti dokonca varujú pred hnačkami či zvracaním.

Pozor na cesnak a lieky
Opatrní by mali byť najmä ľudia, ktorí sa liečia na štítnu žľazu, krvný tlak či zrážanlivosť krvi. Nadmerné dávky cesnaku, či už jednorazové alebo prijímané pravidelne, môžu znásobovať účinky užívaných liekov. Výsledkom nie je podpora liečby, ale nadmerná dávka účinnej látky, čo môže komplikovať zdravotný stav. Možno ste ani netušili, že cesnak takto vplýva aj na lieky utišujúce bolesti, horúčky a zápaly, teda aj na bežne užívaný acylpirín, ibuprofen alebo paracetamol.

Aj skladovanie je dôležité
Pozor teda pri nadmernej konzumácii surového cesnaku a pozor aj pri jeho skladovaní. Často ho máme na teplom mieste v byte, inokedy zase “zadusený” v igelitovom vrecku po dlhý čas. Aby ostal čerstvý čo najdlhšie, treba ho mať voľne alebo v sieťke, a to na nevlhkom mieste pri cca 15 až 18 stupňoch. Ideálna sa javí komora, no nepokazíte to ani chladničkou. Myslite však na to, že po jeho vybratí na izbovú teplotu by ste ho mali spotrebovať celý, pretože cesnak striedanie teplôt ničí.