Ak prijímate v strave príliš veľa cholesterolu, začne sa ukladať na steny ciev. Tie sa zužujú a strácajú pružnosť. Existujú dva základné typy cholesterolu HDL alebo dobrý a LDL pomenovaný ako zlý, ktorý rozvádza tuk po tele zanáša ním cievy.
Pozor na tuky
V strave obmedzte nasýtené tuky, ktoré sa nachádzajú napríklad v tučnejšom hovädzom, jahňacom, bravčovom mäse, slanine, masti, plnotučnom mlieku, syroch, masle a kokosovom oleji. Ľudia s vyšším cholesterolom by mali sledovať zloženie výrobkov a konzumovať potraviny s prevahou nenasýtených mastných kyselín, čiže najmä rastlinných tukov s optimálnym zložením.
„Väčšinou sú tekuté a patria medzi ne rastlinné oleje a tuky z nich vyrobené, tuky z orechov a semienok aj rybie tuky. Majú priaznivý vplyv na zdravie, predovšetkým na srdcovo-cievny systém. Tieto tuky by mali tvoriť približne 60 – 70 percent všetkých prijatých tukov. Tuhé tuky, v ktorých prevažujú nasýtené mastné kyseliny, by sme mali obmedzovať na 30 – 35 percent všetkých prijatých tukov. Ich nadmerná konzumácia škodí cievam a srdcu,“ upozorňuje kardiológ doc. MUDr. Jan Piťha, CSc.
Ovocie pred sladkosťami
Ak máte problém s vyšším cholesterolom, zabudnite aj na sladkosti a uprednostnite pred nimi ovocie. K ovociu si dajte ovsené vločky. Ovos je nabitý vlákninou zvanou betaglukán. Tá z tela odvádza nadbytočný cholesterol. Ak budete jesť aspoň 1,5 šálky ovsených vločiek, hladinu zlého cholesterolu znížite o 12 až 24 percent .
Každé ráno si dajte aspoň polovicu hrušky alebo grapefruitu. Obe ovocia sú bohaté na pektín, ktorý taktiež pomáha znížiť hladinu zlého cholesterolu. Ďalšie významné zdroje pektínu sú jablká so šupkou a všetky druhy bobuľovitého ovocia.
Bez dresingov a majonéz
Zabudnite na ochucovanie šalátov dresingami či majonézami. Použite radšej za studena lisovaný olivový alebo repkový olej s niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy. Získate väčší obsah nenasýtených tukov znižujúcich hladinu cholesterolu.
Škorica do kávy
Pridajte si do svojej kávy polovicu lyžičky mletej škorice. Vedci zistili, že vám to pomôže znížiť hladinu zlého cholesterolu o 30 %! Pozrite sa aj na iné benefity škorice.