Ovsené vločky môžeme zaradiť medzi najzdravšie potraviny zo všetkých. Najlepší čas na ich konzumáciu je ráno. Vločky napríklad s jogurtom a ovocím vám dodajú dostatok energie aj živín na celý deň. Prečo sa ich platí jesť pravidelne?
Vláknina
Ovsené vločky obsahujú veľké množstvo rozpustnej aj nerozpustnej vlákniny. To z nich robí jedlo, ktoré dokáže zasýtiť na dlhú dobu. Pred obedom vás tak nebude trápiť vlčí hlad, ktorý mnohí zaháňajú najrôznejšími nezdravými maškrtami a potom priberajú nechcené kilogramy. Vláknina funguje aj ako stabilizátor glukózy, prospieva tráviacemu traktu, bojuje proti zápche a podieľa sa na vyživovaní organizmu.
Denná konzumácia ovsených vločiek pomáha zlepšiť metabolizmus, urýchľuje úbytok hmotnosti. Raňajky, ktoré obsahujú ovsené vločky vám pomôžu vyhnúť sa nadmernému príjmu kalórií.
Pomalé sacharidy obsiahnuté v ovsených vločiek umožňujú regulovať chuť do jedla a úzkosť, a udržiavať normálnu hladinu cukru v krvi. Živiny v nich nielen urýchľujú Váš metabolizmus, ale taktiež zabraňujú hromadeniu tukov a toxínov v tele, a zabraňujú prejedaniu.
Cholesterol pod kontrolou
Pravidelnou konzumáciou ovsených vločiek môžete dostať pod kontrolu vysoký cholesterol. Môžu za to omega-3 nenasýtené mastné kyseliny vo vločkách. Okrem toho tieto látky zabraňujú vzniku krvných zrazenín a pôsobia protizápalovo. Pomáhajú tiež odbúrať menštruačné bolesti a sú prospešné pre mladistvý vzhľad pokožky.
100 gramov ovsených vločiek obsahuje:
- 386 kalórií,
- 13 gramov bielkovín,
- 68 gramov sacharidov,
- 7 gramov tuku,
- až 7 gramov vlákniny.
Okrem toho obsahujú mnoho vitamínu B1 a B5, mangánu, fosforu, horčíka, medi, železa a zinku.