Ovsené vločky môžeme zaradiť medzi najzdravšie potraviny zo všetkých. Najlepší čas na ich konzumáciu je ráno. Vločky napríklad s jogurtom a ovocím vám dodajú dostatok energie aj živín na celý deň. Prečo sa ich platí jesť pravidelne? 

Vláknina 

Ovsené vločky obsahujú veľké množstvo rozpustnej aj nerozpustnej vlákniny. To z nich robí jedlo, ktoré dokáže zasýtiť na dlhú dobu. Pred obedom vás tak nebude trápiť vlčí hlad, ktorý mnohí zaháňajú najrôznejšími nezdravými maškrtami a potom priberajú nechcené kilogramy. Vláknina funguje aj ako stabilizátor glukózy, prospieva tráviacemu traktu, bojuje proti zápche a podieľa sa na vyživovaní organizmu.

Denná konzumácia ovsených vločiek pomáha zlepšiť metabolizmus, urýchľuje úbytok hmotnosti. Raňajky, ktoré obsahujú ovsené vločky vám pomôžu vyhnúť sa nadmernému príjmu kalórií.

Pomalé sacharidy obsiahnuté v ovsených vločiek umožňujú regulovať chuť do jedla a úzkosť, a udržiavať normálnu hladinu cukru v krvi. Živiny v nich nielen urýchľujú Váš metabolizmus, ale taktiež zabraňujú hromadeniu tukov a toxínov v tele, a zabraňujú prejedaniu.

Cholesterol pod kontrolou

Pravidelnou konzumáciou ovsených vločiek môžete dostať pod kontrolu vysoký cholesterol. Môžu za to omega-3 nenasýtené mastné kyseliny vo vločkách. Okrem toho tieto látky zabraňujú vzniku krvných zrazenín a pôsobia protizápalovo. Pomáhajú tiež odbúrať menštruačné bolesti a sú prospešné pre mladistvý vzhľad pokožky.

100 gramov ovsených vločiek obsahuje: 

  • 386 kalórií,
  • 13 gramov bielkovín,
  • 68 gramov sacharidov,
  • 7 gramov tuku,
  • až 7 gramov vlákniny.

Okrem toho obsahujú mnoho vitamínu B1 a B5, mangánu, fosforu, horčíka, medi, železa a zinku.