Makadamové orechy
Ako píše Záhradkár, považujú sa za jedny z najzdravších orechov vďaka obsahu jednoduchých nenasýtených tukov, ktoré pomáhajú znižovať cholesterol. Obsahujú aj látky pôsobiace ako antioxidanty, posilňujú srdce a pomáhajú pri prevencii rakoviny. Surové makadamové orechy obsahujú vysoké množstvo vitamínu B1, horčíka a mangánu.
Vlašské orechy
Ide o poklad z našich záhrad a parkov. Jedna štvrtina šálky vlašských orechov denne poskytuje viac ako 100% dennej odporúčanej dávky omega 3 mastných kyselín. Vlašské orechy obsahujú aj veľké množstvo medi, mangánu, molybdénu a biotínu. Ďalšou užitočnou zložkou je aminokyselina L-arginín, ktorá má priaznivé účinky na ochorenie srdca.
Výskumy ukázali, že orechové polyfenoly môžu zabrániť poškodeniu pečene. Dve hrsti vlašských orechov denne môžu zabrániť rakovine prostaty, prsníka a môžu obmedziť rast nádoru. Udržiavajú v kondícii aj mozog.
Lieskové orechy
Obsahujú mnoho živín a zdravých tukov, na druhej strane sú však aj pomerne kalorické. To môže byť drobnou nevýhodou napríklad pri redukčných diétach, kedy je dobré si dávku lieskových orieškov strážiť.
Avšak rovnako ako vlašské orechy môžu mať pozitívny vplyv na pamäť a koncentráciu. Pozitívom je obsah vitamínov a minerálov dôležitých pre organizmus, predovšetkým vitamíny B1, B6, vápnik, fosfor, horčík a mangán.
Pekanové orechy
Obsahujú viac ako 19 vitamínov a minerálnych látok. Zaujímavosťou je, že má okrem tuku aj až 10% bielkovín. Obsahuje veľké množstvo provitamínu A, vitamínov skupiny B, draslík, fosfor, vápnik a železo.
Výskumy ukázali, že dokážu znižovať hladinu LDL cholesterolu a podporovať zdravé tepny. Majú tiež protizápalové účinky, obsahujú horčík, kyselinu olejovú, fenoické antioxidanty a mangán.
Para orechy
Ponúkajú rovnaké benefity ako mnoho iných orechov - zdravé tuky, antioxidanty, vlákninu, vitamíny a minerály. Najlepšie na para orechoch je, že sú vynikajúcim zdrojom organického selénu, ktorý je silným antioxidantom.
Môže byť preto prínosom pre prevenciu rakoviny. Para orechy majú tiež priaznivo vysoký obsah tuku a nízky obsah bielkovín.