Prenáša sa hlavne jedlom

Salmonelóza sa najčastejšie prenáša nedostatočne tepelne upraveným kontaminovaným mäsom, tepelne neupraveným mliekom, slepačími vajcami či výrobkami z nich, ako aj nemytou zeleninou alebo ovocím. Vedúca Národného referenčného centra pre salmonelózy Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Dagmar Gavačová preto radí okrem správnej prípravy dodržiavať aj osobnú hygienu, dostatočné čistenie pracovných plôch a nástrojov, ale aj správnu manipuláciu a skladovanie surovín a jedál.

Práve v týchto mesiacoch, keď vyrážate k vode, na grilovačky, a jedlo je všade, je riziko nákazy vysoké. Po zjedení kontaminovaného jedla touto baktériou máte o problém postarané. „Nenechávajte jedlá, potraviny a nápoje na priamom slnku, či už pri bazéne, na terase chaty alebo v aute,” doplnila s tým, že nedodržiavanie týchto zásad môže byť príčinou nákazy. Baktérie salmonely sa v potravinách dokážu množiť a prežívajú aj pri chladničkovej teplote a v mrazených potravinách. Ničí ich teplota 70 stupňov Celzia, preto Gavačová odporúča vyhnúť sa v horúcich mesiacoch vajíčkam namäkko a volské oko opražiť z oboch strán. 

Pozor aj na zvieratá

Bezpríznakovými nosičmi salmonel sú často aj zvieratá v kontaktných zoologických záhradách, zooparkoch, na putovných výstavách plazov a na burzách s predajom zvierat. Je preto potrebné, aby sa s nimi deti hrali pod dozorom dospelej osoby a po kontakte so zvieraťom si dokonale umyli ruky. „Malo by sa zabrániť kontaktu zvierat a detí do päť rokov, a odporúčame nekonzumovať potraviny počas prehliadky zvierat,” uviedla Gavačová.

Sledujte príznaky

Najčastejšie sa vznik akútneho bakteriálneho hnačkového ochorenia vyskytuje u detí v predškolskom veku a u starších ľudí, avšak vnímané je u všetkých vekových kategórií. Príznaky sa môžu prejaviť o 6 až 72 hodín po skonzumovaní kontaminovaného jedla. „Nakazený človek máva vysokú teplotu, pociťuje nevoľnosť, zvracia, má kŕčovité bolesti brucha a časté vodnaté stolice. Nebezpečná pri salmonelóze je strata tekutín,” upozornila Gavačová s tým, že ťažká dehydratácia organizmu si v mnohých prípadoch vyžiada hospitalizáciu a infúznu liečbu.

Pitný režim je pri liečbe kľúčový. Ďalej sa nastavuje šetriaca diéta, kde pacient konzumuje len sucháre, suchú ryžu bez soli, dusenú mrkvu, banány a pije veľa vody a čierneho čaju. Liečba je doplnená podľa odporúčaní lekára aj liekmi a antibiotikami.

Keďže ochorenie je vysoko infekčné, v spoločnej domácnosti s nakazeným dodržujte všetky zásady hygieny a dezinfekcie. Plochy čistite dezinfekčými chlórovými prípravkami a často si umývajte ruky.