Reklama

Najlepšie druhy zeleniny pre zdravé stravovanie: Konzumujete ich?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Vedeli ste, že niektoré druhy zeleniny prežijú aj mrazivé teploty?
    Reklama
    magazin.sk

    Marcos

    Externý prispievateľ

    Možno sa nami mäsožravci nebudú súhlasiť, ale zelenina je neoddeliteľnou súčasťou zdravej výživy. Poskytujúcou množstvo vitamínov, minerálov a vlákniny. Niektoré druhy však vynikajú svojimi zdravotnými prínosmi a my sme našli päť druhov zeleniny, ktoré by určite nemali chýbať vo vašom jedálničku.

    Cesnak

    Cesnak obsahuje alicín, aktívnu zlúčeninu s antioxidačnými vlastnosťami, ktorá podporuje zdravie kardiovaskulárneho systému a imunitu. Alicín sa uvoľňuje pri krájaní, sekaní alebo drvení cesnaku, ale pri varení sa z veľkej časti deaktivuje. Pre maximálny prínos je preto vhodné cesnak pred pridaním do jedla rozdrviť. A nevariť.

    Huby

    Huby síce nie sú zelenina, vegetariáni ich však bez problémov konzumujú. Sú bohaté na vlákninu, ktorá spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka a zvyšuje pocit sýtosti. Výskum z University of Minnesota ukázal, že ľudia, ktorí konzumovali 425 gramov bielych šampiňónov denne počas desiatich dní, pociťovali menší hlad a jedli menej v nasledujúcich hodinách v porovnaní s tými, ktorí konzumovali rovnaké množstvo hovädzieho mäsa. Huby sú napríklad skvelou náhradou mäsa v polievkach aj dusených jedlách.

    Cibuľa

    Vonkajšie vrstvy cibule sú bohaté na nerozpustnú vlákninu a kvercetín, flavonoid, ktorý pomáha znižovať krvný tlak a predchádzať upchávaniu tepien. Aj keď sú hnedé, papierové šupky nejedlé samy o sebe, môžu sa pridať do vývarov, polievok a dusených jedál počas varenia, aby sa uvoľnili prospešné látky. Pred podávaním ich však nezabudnite odstrániť.

    Špenát

    Špenát je bohatý na vitamíny C a B6, horčík, vápnik a železo. Na jeho prospechu si postavil slávu aj známy Pepek námorník. Menším problémom je, že obsahuje však aj oxaláty, ktoré môžu znižovať vstrebávanie vápnika a železa. Aj na to je však riešenie. Štúdia z University of Wyoming zistila, že krátke varenie alebo parenie špenátu (asi 60 sekúnd) môže znížiť obsah oxalátov až o 86 percent, čím sa zlepší dostupnosť vápnika pre telo.

    Zemiaky

    Zemiaky sú dôležitým zdrojom vitamínu C, vitamínu B6, kyseliny listovej a železa. Majú však vysoký glykemický index, čo znamená, že po ich konzumácii dochádza k rýchlemu zvýšeniu hladiny cukru v krvi. Ak to chcete pri zemiakoch zmeniť, tak máme tip. Štúdia z University of Surrey zistila, že podávanie varených zemiakov po ochladení, napríklad v šaláte, mení štruktúru škrobu tak, že spôsobuje menej výrazné zvýšenie hladiny cukru v krvi.

    Autor článku

    Marcos

    Externý prispievateľ
    Ťažko nájsť tému, o ktorej by už nepísal. Dlhoročný spolupracovník Magazínu píše o vzťahoch, zdraví aj zážitkoch, ktoré by človek v živote nemal vynechať.