Chuť na špinavé veci

Túžba po špine počas tehotenstva nie je nezvyčajná. Neznamená to, že žena zaborí lyžičku do kvetináča a zje všetku hlinu, ale mnohé tehotné ženy túžia konzumovať nepotravinové veci, ktoré nemajú pre organizmus žiadnu výživovú hodnotu. Často majú neukojiteľnú chuť napríklad na kocky ľadu, kukuričný škrob, papier, hlinu, omietku, prací prostriedok či dokonca drevené uhlie. Hoci odborníci nepoznajú presný dôvod týchto chutí, domnievajú sa, že viac ohrození sú ľudia s nedostatkom železa. Najzávažnejšie je, že ak má tehotná žena chuť na veci s chemickým pôvodom, môže prijať toxické látky, čo predstavuje obrovské riziko pre ňu i dieťa.

Šialená chuť na ocot

Octom môžete umyť okná, odstrániť zápach, pripraviť chutné šalátové dresingy či naložiť uhorky. Je to veľmi užitočný pomocník v domácnosti, ale veľmi zriedka počuť o tom, že by ho ľudia priamo pili. Tehotné ženy sa k tomu uchyľujú najmä vtedy, keď dlhodobo trpia nevoľnosťami a nemôžu užívať niektoré lieky. Preto siahajú po receptoch starých mám a jednou z alternatív je jablčný ocot. Ten vyrovnáva pH žalúdka a neutralizuje kyselinu. Preto si niektoré tehotné nalejú ocot do pohára a vypijú ho. Jeho ostrú chuť môžu zjemniť trochou vody a medu. Inou alternatívou je nálev z kyslých uhoriek, ktorý je tiež obľúbeným „nápojom“ tehotných žien.

Cibuľa? Hotová lahôdka

Chceli ste niekedy zahryznúť do surovej cibule, len aby ste vedeli, aké to je? Tehotné to robia bežne. Následný zápach po konzumácii je pre nich najmenší problém. Cibuľa môže byť pre tehotné ženy veľmi prospešná. Je plná kvercetínu, ktorý pomáha imunitnému systému tela, neutralizuje zápaly, reguluje krvný tlak a kontroluje hladinu cukru v krvi. Cibuľa je bohatá na kľúčové živiny, ktoré sú dôležité pre tehotné ženy - vitamín C, B6, kyselina listová a ďalšie. Takže ak vidíte tehotnú ženu hrýzť do surovej cibule ako do jablka, vedzte, že práve si dopriava multivitamínovú bombu.

Majonéza na všetko

Ak túži tehotná ženy po niečom, čo sa dá aplikovať takmer na všetko, tak je to práve majonéza. Na hranolkách alebo na pizzi, to nie je nič výnimočné, ale majonéza na buchtách na pare, s párkami alebo s krupicovou kašou, to je niečo len pre fajnšmekrov. Podľa lekárov, túžba po majonéze počas tehotenstva by mohla naznačovať, že telo potrebuje viac tuku a kalórií. Tehotné ženy musia v priemere prijať 500 kalórií navyše, preto je majonéza častou prvoplánovou voľbou. Dôvodom môže byť aj potreba doplniť do tela vitamín K. Porcia majonézy obsahuje až 25 percent denného príjmu tohto vitamínu, ktorý zodpovedá za správne fungovanie organizmu, prispieva k dobrej zrážanlivosti krvi a zodpovedá za transport vápnika do kostného tkaniva, čím udržiava zdravé a silné kosti.

Zlatá horčica!

Áno, horčica si zaslúži vlastnú kategóriu. K párkom je fenomenálna, ale zjesť ju samotnú len tak bez ničoho? Nuž, chute tehotných žien sú naozaj bláznivé. Lenže horčičné semiačka obsahujú minerály ako železo, meď a mangán, ktoré pomáhajú zvyšovať imunitu. Obsahujú aj síru, ktorá je prírodným antibakteriálnym prostriedkom. Ďalšou výhodou horčice sú protizápalové vlastnosti a vitamíny regulujúce metabolizmus. Ak si teda sem tam dáte trochu horčice, môže to byť skvelý spôsob, ako dostať do tela prospešné látky.