Zdá sa totiž, že záľuba v pití kávy sa dedí. Aj vďaka tomu, že si s generácie na generáciu odovzdávame genetickú výbavu naladenú práve na kávičkovanie.

Ako často máte chuť na kávu

Ak ste si ju zvykli dať na ráno ako životabudič, je iba možné, že by ste potrebovali viac spávať. Ak je však káva niečo, čo môžete piť ako dobrotu a vaše noci sú plné krásnych snov bez narušenia, je to zrejme výsledkom vašej genetickej výbavy. Existuje najmenej šesť génov súvisiacich s tým, ako vaše telo spracováva kofeín," hovorí britský lekár Karan Raj, pričom niektoré gény súvisia priamo s kávou.

Rýchla metabolizácia kofeínu

Gén CYP1A2 sa týka toho, ako telo metabolizuje a rozkladá kofeín. Ak máte CYP1A2 s variantom 1A, patríte k ľuďom ktorí kofeín metabolizujú extrémne rýchlo. Tieto zistenia boli publikované v štúdii zverejnenej v časopise Journal of the American Medical Association. To v praxi znamená, že po obednej káve pokojne zaspíte a ak si dáte kávu k večeri, ani najmenej vám to nerozhodí biologické hodiny. Preto môžete kávu piť omnoho viac ako iní.

Chuťový pôžitok

Káva však nie je len o nakopnutí, pretože povzbudenie suplujú aj mnohé iné nápoje. Káva je aj o vyberanej chuti, ktorú milovníci kávy vyhľadávajú. No a práve tu vidí Raj druhý dôvod, prečo niektorí ľudia nedajú na kávu dopustiť. Gén TAS2R38 je spojený s chuťovými receptormi na jazyku, ktoré vám umožňujú vychutnávať horkosť a jej rôzne druhy. Ak máte dve kópie tohto zmutovaného génu, budete menej citliví na horkú chuť," hovorí Raj. Výsledkom bude, že v káve okrem horkosti nájdete celú plejádu chutí, ktoré vám budú lahodiť.

Dokonalá kombinácia

Ak sa spoja oba kávoholické gény v jednej osobe, tak môžete piť kávu prakticky na litre, vychutnávať si ju a vaše dni budú plné chutí, pričom nebudete mať problém so spánkom. Každý človek je však iný a zdá sa, že aj preto niektorí kávu milujú a iní nemusia. Je to vec ich genetickej výbavy.