Salmonelóza alebo salmonelová enteritída je veľmi časté infekčné ochorenie zažívacieho ústrojenstva, vyvolané baktériou Salmonela.

Nakaziť sa touto baktériou nie je vôbec ťažké, stačí ak zjete neumytú zeleninu, ovocie alebo pokazené mliečne výrobky. Tieto baktérie sa vyskytujú a množia v potravinách, ktoré sú  uskladnené pri nesprávnej teplote alebo v nedostatočne tepelne upravenom jedle. A práve v týchto mesiacoch, keď vyrážame k vode, na grilovačky, a jedlo je všade, je riziko nákazy vysoké. Po zjedení kontaminovaného jedla touto baktériou máte o problém postarané.

Z akého jedla sa môžete nakaziť?

K Veľkej noci neodmysliteľne patrí aj hodovania. Gazdinky chystajú dobroty aj niekoľko dní vopred, preto je dôležité ich správne uskladniť.
Zdroj: shutterstock
  • Nedostatočne tepelne upravené mäsové výrobky.
  • Vajcia.
  • Mliečne výrobky (syry, jogurty).
  • Zmrzlina.
  • Neumyté ovocie a zelenina.