Okrasa do izby

Potom môžete bez obáv prejsť k samotnému sadeniu. Zázvoru svedčia skôr širšie kvetináče, aby mali podzemky dostatok miesta na rozrastanie a aby ste rastlinu nemuseli zbytočne presádzať. „Najlepšie je navlhčiť substrát na izbové rastliny, prípadne zmiešaný s trochou rašeliny, a potom už môžete pripravený podzemok dať do kvetináča asi päť centimetrov hlboko tak, aby boli púčiky smerom nahor,“ hovorí milovníčka zázvoru a skúsená záhradníčka Jana Kopecká. Kvetináč je podľa nej dôležité umiestniť na teplé a svetlé miesto, ale nie na priame slnko. Ak je zázvor na niečo háklivý, je to príliš časté a intenzívne polievanie. Koreň je totiž dosť náchylný na hnitie a plesne. Preto sa oplatí dať na dno kvetináča aj malú vrstvu drenáže, aby prebytočná voda dobre odtekala. Na druhej strane, nenechajte odnože ani úplne vyschnúť.

Zázvor účinkuje proti bolesti.
Zázvor účinkuje proti bolesti.
Zdroj: Shutterstock

O pár týždňov sa dočkáte prvých zelených výhonkov, ktoré sú pekné ako dekorácia a vzdialene pripomínajú exotický bambus. Väčšinou dorastajú do metrovej výšky, vo väčšom kvetináči sa môžu vytiahnuť ešte o pol metra viac. Keď zázvoru pripravíte ideálne podmienky a usmeje sa na vás aj trocha záhradníckeho šťastia, na výhonkoch sa vytvoria veľké ružovobiele alebo žltkasté kvety. Ak sa ich nedočkáte, nevešajte hlavu. V našich podmienkach sa totiž objavujú len ojedinele a podzemky zázvoru vám v kvetináči vyrastú tak či tak. Na jeseň obmedzte zálievku a nechajte kvetináč vysychať. Výhonky postupne vyschnú a nakoniec odpadnú. A to je presne čas na zber, pretože podzemok bude poriadne rozrastený. Väčšinu môžete využiť v kuchyni a zvyšok si budete môcť opäť zasadiť na jar.

„Prekvapilo ma, aké to nakoniec bolo ľahké a aká krásna izbová rastlina z toho bola. Rástlo to veľmi pekne, ale pri mojej spotrebe to nestačilo. Treba na to hlavne trpezlivosť, na môj vkus to trvalo dosť dlho,“ delí sa o svoje pocity z pestovania zázvoru Jana Kopecká a pridáva tip na jednu životodarnú zázvorovú pochúťku: „Vlani som skúšala zázvor kvasiť s cibuľou v slanom roztoku a chutilo to skvele, úplne ma to nadchlo a nebola v tom žiadna ďalšia chémia. Inšpiráciou mi bol web skvaseno.cz.“ Janu Kopeckú na zázvore fascinuje predovšetkým to, že „z ničoho“ vyrastie rastlina vysoká až meter a pol.

Pokračovanie na ďalšej strane...