Korenina, ktorú jednoducho musíte mať vždy po ruke
22. 5. 2023, 21:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 18:26)
Zázvor ľahko vypestujete aj doma.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: SHUTTERSTOCK
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Galéria k článku
Životodarnú moc zázvoru, presnejšie povedané podzemku zázvoru lekárskeho, poznali podľa Záhradkára naši predkovia už na prelome 17. a 18. storočia. Najskôr ho používali hlavne ako korenie do pečiva, na pečené mäso alebo do guláša, postupom času z neho začali robiť čaj, limonádu, pridávať ho do piva, nakladať a využívať jeho mnohostranné liečivé účinky. V Indii a Číne, odkiaľ zázvor pochádza, sa využíva pri varení a v liečiteľstve už viac ako tritisíc rokov.

Zázvor podporuje prirodzenú obranyschopnosť ľudského organizmu a je to účinný liek proti chrípke a nádche. Vo forme čaju pôsobí aj ako účinná prevencia chrípkových ochorení, čo platí aj pri črevnej chrípke. Okrem toho má výborné antiseptické, protihorúčkové a protizápalové vlastnosti, uľavuje aj pri bolestiach hlavy, rovnako ako pri žalúdočných nevoľnostiach a morskej chorobe. V ľudovom liečiteľstve sa používa na posilnenie imunity, ale aj plodnosti a sexuálneho života. Okrem toho podporuje dobré trávenie a podľa mnohých má pozitívny vplyv aj pri liečbe rakoviny. Dôvodov, prečo zaradiť zázvor do svojho jedálnička, je teda viac ako dosť. Ak si ho vypestujete sami bez chemických hnojív a postrekov, bude na vás jeho blahodarná sila pôsobiť dvojnásobne.
Ako vybrať podzemok
Zázvor je vyšľachtená tropická trvalka a voľne v prírode nerastie. Začať ho pestovať je vhodné práve v tomto ročnom období, ale na úrodu si budete musieť počkať do jesene. Pokiaľ ho budete pestovať v záhrade, jeho podzemky treba vykopať zo zeme skôr, ako ich zničia mrazy. Čerstvý koreň zázvoru je dnes bežne dostupný v každom zelovoci alebo supermarkete. Keď si ho budete kupovať, vyberajte starostlivo a siahnite po tom správnom kúsku. Na sadenie sa hodia lesklé a nezoschnuté odnože, najlepšie také, ktoré majú na konci žltý vydutý začiatok stvola alebo rovno pučiaci puk. Kúsok s výhonkom opatrne odrežte a nechajte rez dva alebo tri dni zaschnúť pri izbovej teplote, aby neskôr nechytil pleseň.
Pokračovanie na ďalšej strane...
Okrasa do izby
Potom môžete bez obáv prejsť k samotnému sadeniu. Zázvoru svedčia skôr širšie kvetináče, aby mali podzemky dostatok miesta na rozrastanie a aby ste rastlinu nemuseli zbytočne presádzať. „Najlepšie je navlhčiť substrát na izbové rastliny, prípadne zmiešaný s trochou rašeliny, a potom už môžete pripravený podzemok dať do kvetináča asi päť centimetrov hlboko tak, aby boli púčiky smerom nahor,“ hovorí milovníčka zázvoru a skúsená záhradníčka Jana Kopecká. Kvetináč je podľa nej dôležité umiestniť na teplé a svetlé miesto, ale nie na priame slnko. Ak je zázvor na niečo háklivý, je to príliš časté a intenzívne polievanie. Koreň je totiž dosť náchylný na hnitie a plesne. Preto sa oplatí dať na dno kvetináča aj malú vrstvu drenáže, aby prebytočná voda dobre odtekala. Na druhej strane, nenechajte odnože ani úplne vyschnúť.
Zdroj: Shutterstock
Zázvor účinkuje proti bolesti.
O pár týždňov sa dočkáte prvých zelených výhonkov, ktoré sú pekné ako dekorácia a vzdialene pripomínajú exotický bambus. Väčšinou dorastajú do metrovej výšky, vo väčšom kvetináči sa môžu vytiahnuť ešte o pol metra viac. Keď zázvoru pripravíte ideálne podmienky a usmeje sa na vás aj trocha záhradníckeho šťastia, na výhonkoch sa vytvoria veľké ružovobiele alebo žltkasté kvety. Ak sa ich nedočkáte, nevešajte hlavu. V našich podmienkach sa totiž objavujú len ojedinele a podzemky zázvoru vám v kvetináči vyrastú tak či tak. Na jeseň obmedzte zálievku a nechajte kvetináč vysychať. Výhonky postupne vyschnú a nakoniec odpadnú. A to je presne čas na zber, pretože podzemok bude poriadne rozrastený. Väčšinu môžete využiť v kuchyni a zvyšok si budete môcť opäť zasadiť na jar.
„Prekvapilo ma, aké to nakoniec bolo ľahké a aká krásna izbová rastlina z toho bola. Rástlo to veľmi pekne, ale pri mojej spotrebe to nestačilo. Treba na to hlavne trpezlivosť, na môj vkus to trvalo dosť dlho,“ delí sa o svoje pocity z pestovania zázvoru Jana Kopecká a pridáva tip na jednu životodarnú zázvorovú pochúťku: „Vlani som skúšala zázvor kvasiť s cibuľou v slanom roztoku a chutilo to skvele, úplne ma to nadchlo a nebola v tom žiadna ďalšia chémia. Inšpiráciou mi bol web skvaseno.cz.“ Janu Kopeckú na zázvore fascinuje predovšetkým to, že „z ničoho“ vyrastie rastlina vysoká až meter a pol.
Pokračovanie na ďalšej strane...
Kráľ záhrady
Zázvor je možné úspešne pestovať aj v záhrade, ktorej dodá príjemný exotický nádych. Okrem sucha a prehnanej zálievky je citlivý na zimu, s jeho výsadbou preto radšej počkajte, kým nebude po „troch zamrznutých“. Už teraz môžete začať hľadať vhodné miesto, kam v lete nebude celý deň páliť slnko. Pripravený jarný podzemok s púčikom zasaďte päť centimetrov pod povrch skyprenej pôdy vylepšenej kompostom. Môžete ho vložiť voľne na záhon, ale aj do skleníka či fóliovníka. Pôda by vždy mala obsahovať dostatočné množstvo živín a mala by mať dobrú priepustnosť.
Tak ako v interiéri zálievku na jeseň najskôr obmedzte a potom úplne vynechajte. Po vyschnutí rastliny vás čaká zber. Kto je príliš nedočkavý, môže vlastnoručne vypestovaný zázvor ochutnať už asi po troch alebo štyroch mesiacoch od výsadby. V tom prípade odkryte hlinu, odrežte si potrebný kúsok, ranu starostlivo ošetrite dreveným uhlím, aby nezačala hniť, a zase zahrňte.
Na polievku a na čaj
Kto raz príde pestovaniu na chuť a neodradí ho hneď prvý neúspech, okrem zázvoru si určite zasadí aj ďalšie rastliny. Obzvlášť príjemné sú voňavé a zdravé bylinky ako bazalka, tymian alebo koriander, každý pestovateľ v kútiku duše túži po vlastnoručne vypestovanej jarnej cibuľke, póre, stopkovom zelere, mrkve alebo cesnaku, čerešničkou na torte je úspešné vypestovanie vlastnej papriky alebo rajčín.
Zdroj: Shutterstock
Poznáte zázvorový zábal? Zázvor dokáže pokožku aj spáliť, preto skôr ako tento recept vyskúšate, musíte do zázvorového odvaru namočiť vatový tampón a položiť si ho na predlaktie. Ak za minútu koža výrazne očervenie, na zázvor reagujete prehnane a nemali by ste sa púšťať do zábalu nôh. Zábal: Do troch litrov vriacej vody pridajte 100 gramov postrúhaného čerstvého zázvoru. Nechajte lúhovať 15 minút. Namočte do odvaru čistú látku, vyžmýkajte ju a obaľte ňou chodidlo. Opakujte po polminúte až kým
„Vždy som mal heslo, že zakaždým, keď prejdem záhradou, musím si z toho, čo si odtrhnem, urobiť polievku a čaj. Vždy tam na mňa čaká nejaký harmanček na čaj, kel, cesnak, určite aj ligurček na polievku,“ hovorí záhradník telom i dušou a predajca sadeníc s príznačným krstným menom Heřman Havelka. Zatiaľ čo v záhradke podľa neho väčšinou hrozí nedostatok vody a vyschnutie rastlín, pokiaľ ide o pestovanie doma, 90 percent chorľavých kvetov, ktoré mu do záhradníckeho obchodu donesú ľudia ukázať, ako chodia chorí k doktorovi, je preliatych. Najväčšími nepriateľmi rastlín sú podľa neho plesne a hubové choroby, živočíšni škodcovia ako vošky a spol. a neznalý a lenivý pestovateľ. „Predtým bola neznalosť taká, že si ju ľudia priznali a dali sa poučiť. Dnes je neznalosť internetová. Spočíva v tom, že si človek prečíta článok na internete, ktorý je plný nezmyslov, ale on trvá na tom, že prehltol všetku múdrosť, háda sa s vami a nedá si to za žiadnu cenu vyhovoriť,“ krčí ramenami a dodáva: „Internet je skvelá vec v tom, že tam môže ktokoľvek čokoľvek napísať. A šialená v tom, že ktokoľvek môže napísať čokoľvek, a nikto nikdy nespozná, že je to úplná hlúposť.“ Keď za pánom Havelkom príde do záhradníctva mamička s deťmi a chce radu, čo si majú doma zasadiť, aby sa to ratolestiam páčilo, radí jej, aby si zasiali hrach. Rastie rýchlo a každý deň je iný. Deti na tom zelenom neustále sa meniacom a rastúcom zázraku môžu oči nechať.