Okrasa do izby
Potom môžete bez obáv prejsť k samotnému sadeniu. Zázvoru svedčia skôr širšie kvetináče, aby mali podzemky dostatok miesta na rozrastanie a aby ste rastlinu nemuseli zbytočne presádzať. „Najlepšie je navlhčiť substrát na izbové rastliny, prípadne zmiešaný s trochou rašeliny, a potom už môžete pripravený podzemok dať do kvetináča asi päť centimetrov hlboko tak, aby boli púčiky smerom nahor,“ hovorí milovníčka zázvoru a skúsená záhradníčka Jana Kopecká. Kvetináč je podľa nej dôležité umiestniť na teplé a svetlé miesto, ale nie na priame slnko. Ak je zázvor na niečo háklivý, je to príliš časté a intenzívne polievanie. Koreň je totiž dosť náchylný na hnitie a plesne. Preto sa oplatí dať na dno kvetináča aj malú vrstvu drenáže, aby prebytočná voda dobre odtekala. Na druhej strane, nenechajte odnože ani úplne vyschnúť.
O pár týždňov sa dočkáte prvých zelených výhonkov, ktoré sú pekné ako dekorácia a vzdialene pripomínajú exotický bambus. Väčšinou dorastajú do metrovej výšky, vo väčšom kvetináči sa môžu vytiahnuť ešte o pol metra viac. Keď zázvoru pripravíte ideálne podmienky a usmeje sa na vás aj trocha záhradníckeho šťastia, na výhonkoch sa vytvoria veľké ružovobiele alebo žltkasté kvety. Ak sa ich nedočkáte, nevešajte hlavu. V našich podmienkach sa totiž objavujú len ojedinele a podzemky zázvoru vám v kvetináči vyrastú tak či tak. Na jeseň obmedzte zálievku a nechajte kvetináč vysychať. Výhonky postupne vyschnú a nakoniec odpadnú. A to je presne čas na zber, pretože podzemok bude poriadne rozrastený. Väčšinu môžete využiť v kuchyni a zvyšok si budete môcť opäť zasadiť na jar.
„Prekvapilo ma, aké to nakoniec bolo ľahké a aká krásna izbová rastlina z toho bola. Rástlo to veľmi pekne, ale pri mojej spotrebe to nestačilo. Treba na to hlavne trpezlivosť, na môj vkus to trvalo dosť dlho,“ delí sa o svoje pocity z pestovania zázvoru Jana Kopecká a pridáva tip na jednu životodarnú zázvorovú pochúťku: „Vlani som skúšala zázvor kvasiť s cibuľou v slanom roztoku a chutilo to skvele, úplne ma to nadchlo a nebola v tom žiadna ďalšia chémia. Inšpiráciou mi bol web skvaseno.cz.“ Janu Kopeckú na zázvore fascinuje predovšetkým to, že „z ničoho“ vyrastie rastlina vysoká až meter a pol.
Pokračovanie na ďalšej strane...