Životodarnú moc zázvoru, presnejšie povedané podzemku zázvoru lekárskeho, poznali podľa Záhradkára naši predkovia už na prelome 17. a 18. storočia. Najskôr ho používali hlavne ako korenie do pečiva, na pečené mäso alebo do guláša, postupom času z neho začali robiť čaj, limonádu, pridávať ho do piva, nakladať a využívať jeho mnohostranné liečivé účinky. V Indii a Číne, odkiaľ zázvor pochádza, sa využíva pri varení a v liečiteľstve už viac ako tritisíc rokov.

Zázvor podporuje prirodzenú obranyschopnosť ľudského organizmu a je to účinný liek proti chrípke a nádche. Vo forme čaju pôsobí aj ako účinná prevencia chrípkových ochorení, čo platí aj pri črevnej chrípke. Okrem toho má výborné antiseptické, protihorúčkové a protizápalové vlastnosti, uľavuje aj pri bolestiach hlavy, rovnako ako pri žalúdočných nevoľnostiach a morskej chorobe. V ľudovom liečiteľstve sa používa na posilnenie imunity, ale aj plodnosti a sexuálneho života. Okrem toho podporuje dobré trávenie a podľa mnohých má pozitívny vplyv aj pri liečbe rakoviny. Dôvodov, prečo zaradiť zázvor do svojho jedálnička, je teda viac ako dosť. Ak si ho vypestujete sami bez chemických hnojív a postrekov, bude na vás jeho blahodarná sila pôsobiť dvojnásobne.

Ako vybrať podzemok

Zázvor je vyšľachtená tropická trvalka a voľne v prírode nerastie. Začať ho pestovať je vhodné práve v tomto ročnom období, ale na úrodu si budete musieť počkať do jesene. Pokiaľ ho budete pestovať v záhrade, jeho podzemky treba vykopať zo zeme skôr, ako ich zničia mrazy. Čerstvý koreň zázvoru je dnes bežne dostupný v každom zelovoci alebo supermarkete. Keď si ho budete kupovať, vyberajte starostlivo a siahnite po tom správnom kúsku. Na sadenie sa hodia lesklé a nezoschnuté odnože, najlepšie také, ktoré majú na konci žltý vydutý začiatok stvola alebo rovno pučiaci puk. Kúsok s výhonkom opatrne odrežte a nechajte rez dva alebo tri dni zaschnúť pri izbovej teplote, aby neskôr nechytil pleseň.

Pokračovanie na ďalšej strane...