Už je to dávno, čo v každej samoobsluhe, školskom či zdravotníckom zariadení viseli osvetové plagáty typu „Deťom mlieko denne“ či „Mlieko – základ zdravia“. Samozrejme, predstava o tom, čo je vhodné a zdravé, rovnako ako napríklad „ideálny“ jedálniček, sa v posledných rokoch mení každú chvíľu a aj najpovolanejší odborníci na výživu sa medzi sebou sporia. V každom prípade éra, keď mlieko predstavovalo zázrak a bolo ovešané superlatívmi, odznieva.  Denník The Guardian v obsiahlom texte opísal, ako dnes Briti kravské mlieko hromadne odmietajú a akou raketovou rýchlosťou stúpa predaj ovsených a orechových „mliek“.

Pokiaľ uvažujeme o vhodnosti potraviny pre náš organizmus, vždy treba zohľadniť schopnosť nášho tráviaceho systému túto potravinu stráviť a využiť.
MUDr. Vladimíra Strnadelová, odborníčka na celostnú medicínu

Nemecký Stern v rovnakom čase uviedol: „Je to absurdný systém. Je v ňom množstvo peňazí, moci a ničenia. S ročným obratom takmer 1,5 bilióna eur je potravinársky priemysel najväčším priemyslom v EÚ, väčším než automobilový či chemický. A dominujú veľké spoločnosti v produkcii mlieka, čo má ničivý vplyv na malých farmárov... V Nemecku je mlieko propagačným nástrojom, zľavy lákajú ľudí lacným mliekom za výhodné ceny.  Nemci chcú jedlo tak lacno, ako sa len dá. A nízke ceny nútia európskych poľnohospodárov produkovať absurdný prebytok mlieka pod vysokým tlakom. Podporujeme to svojimi daňami, pretože EÚ napríklad stále poskytuje dve tretiny dotácií poľnohospodárom podľa rozlohy – čím väčšia farma, tým viac získava.“ Viaceré americké médiá zase v posledných rokoch poukazujú na to, že „bohatý zdroj vápnika“ v mlieku býva predovšetkým výsledkom masívneho PR mliekarenského priemyslu, a uverejňujú štúdie, podľa ktorých by mlieko malo uvoľniť miesto na svojom doterajšom tróne iným potravinám.

Viete, že...
… na internete možno nájsť recept na výrobu syra z ľudského materského mlieka? V roku 2011 ho okrem iných vyrobila Miriam Simunová, umelkyňa a zástankyňa udržateľnosti, a predložila ho hosťom v jednom brooklynskom klube. Bol vraj jemný a sladký. Rovnakú pochúťku vyrobenú z mlieka svojej manželky servíroval vo svojej manhattanskej reštaurácii Klee Brasserie i Daniel Angerer. Londýnska zmrzlináreň Icecreamists zase ponúkala zmrzlinu z materského mlieka. … pravdepodobne najdrahší syr na svete je magareći, syr vyrábaný na srbskej farme Zasavica? Je z mlieka ohrozených balkánskych oslov. Kilogram stojí tisíc eur.

Pokračovanie na ďalšej strane...