Ako píše Záhradkár, niektoré rastliny, bežne považované v záhradách za obťažujúce a nechcené buriny, nedávajte hneď na kompost. Mnohé majú liečivé účinky, sú bohaté na vitamíny, minerály a veľmi chutne sa dajú použiť aj v kuchyni. Každá z nasledujúcich rastlín predstavuje pre človeka iný benefit, či už pre výživné semienka, rastlinné farbivá, aromatické látky, alebo horčiny pôsobiace ako liečivo.
Na jar kyslý štiav aj pŕhľava
Listy štiavu lúčneho (Rumex acetosa) zberajte už v jarnom období. Neskôr, po odkvete, je možné využiť semená po upečení v rúre ako pochúťkový posyp na chlieb či šalát. Pečú sa krátko pri teplote približne 180 ºC, kým nestmavnú.

Vedeli ste, že pŕhľavu dvojdomú(Urtica dioica) možno konzumovať v jarnom, letnom aj jesennom období, a teda v každom rastovom štádiu? Semená sa tvoria na samičích rastlinách a sú k dispozícii počas celého vývinu rastliny.

- Všestranné využitie pŕhľavy
Listy: Pred konzumáciou ich sparte preliatím horúcou vodou a následne ich môžete jemne opiecť.
Bylinková soľ: Môže obsahovať semená pŕhľavy dvojdomej, vňať zádušníka brečtanovitého a antibioticky pôsobiaci pamajorán obyčajný (oregano).
Semená: Ozvláštnite nimi pečivo, chlieb, placky, nátierky.