Menu
zdroj: Shutterstock
Common,Poppy,Seed,Heads,After,Flowering,In,A,Hay,Meadow

Zdravie Jedlé divé buriny: Viete, aké účinky majú na človeka?

Aj burina môže byť pre človeka prospešná.

Ako píše Záhradkár, niektoré rastliny, bežne považované v záhradách za obťažujúcenechcené buriny, nedávajte hneď na kompost. Mnohé majú liečivé účinky, sú bohaté na vitamíny, minerály a veľmi chutne sa dajú použiť aj v kuchyni. Každá z nasledujúcich rastlín predstavuje pre človeka iný benefit, či už pre výživné semienka, rastlinné farbivá, aromatické látky, alebo horčiny pôsobiace ako liečivo.

Na jar kyslý štiav aj pŕhľava

Listy štiavu lúčneho (Rumex acetosa) zberajte už v  jarnom období. Neskôr, po odkvete, je možné využiť semená po upečení v rúre ako pochúťkový posyp na chlieb či šalát. Pečú sa krátko pri teplote približne 180 ºC, kým nestmavnú.

Zo štiavu využijete nielen mladé jarné listy, napríklad na polievku či omáčku, ale neskôr aj semená.
Zo štiavu využijete nielen mladé jarné listy, napríklad na polievku či omáčku, ale neskôr aj semená.
Zdroj: shutterstock

Vedeli ste, že pŕhľavu dvojdomú(Urtica dioica) možno konzumovať v jarnom, letnom aj jesennom období, a  teda v  každom rastovom štádiu? Semená sa tvoria na samičích rastlinách a  sú k dispozícii počas celého vývinu rastliny.

Mnohí určite poznajú prívarok, v ktorom špenát nahradia mladé listy pŕhľavy.
Mnohí určite poznajú prívarok, v ktorom špenát nahradia mladé listy pŕhľavy.
Zdroj: shutterstock
Všestranné využitie pŕhľavy

Listy: Pred konzumáciou ich sparte preliatím horúcou vodou a následne ich môžete jemne opiecť.

Bylinková soľ: Môže obsahovať semená pŕhľavy dvojdomej, vňať zádušníka brečtanovitého a antibioticky pôsobiaci pamajorán obyčajný (oregano).

Semená: Ozvláštnite nimi pečivo, chlieb, placky, nátierky.