Cukrovkári, pozor na kávu. Toto u vás môže vyvolať
10. 9. 2023, 4:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 18:27)

Zdroj: shutterstock
Kofeín vie cukrovkárom skomplikovať život.

Čo je to diabetes?
Ako píše Zdravie, diabetes je ochorenie, ktoré ovplyvňuje spôsob, akým vaše telo spracováva glukózu v krvi, všeobecne známu ako cukor v krvi. Glukóza v krvi je veľmi dôležitá, pretože poháňa váš mozog a dodáva energiu vašim svalom a tkanivám.
Pri cukrovke sa telo stáva rezistentným voči inzulínu, čo bráni účinnému príjmu glukózy do buniek na výrobu energie. V dôsledku toho v krvi cirkuluje nadbytok glukózy, čo vedie k závažným zdravotným problémom.
Na vzniku cukrovky sa podieľajú rôzne faktory vrátane chronických typov, ako je diabetes 1. a 2. typu, ako aj gestačný diabetes, ktorý sa vyskytuje počas tehotenstva, ale zvyčajne sa po pôrode vyrieši.
Vplyv kofeínu na hladinu cukru v krvi
Nové výskumy naznačujú, že ľudia s cukrovkou 2. typu reagujú na kofeín odlišne. V skutočnosti môže u ľudí s týmto ochorením dochádzať k zvýšeniu hladiny cukru v krvi a inzulínu.
Štúdia sa zamerala na osoby s diabetom 2. typu, ktoré konzumovali 250-miligramovú tabletu kofeínu na raňajky a ďalšiu na obed, čo zodpovedá dvom šálkam kávy na jedno jedlo. Výsledky boli zaujímavé. Ich hladina cukru v krvi bola o osem percent vyššia v porovnaní s dňami, keď sa zdržali kofeínu. Okrem toho sa im hodnoty cukru v krvi po každom jedle zvýšili ešte viac.
Ako teda kofeín prispieva k týmto účinkom? Zdá sa, že kofeín môže ovplyvniť to, ako vaše telo reaguje na inzulín, hormón zodpovedný za reguláciu vstrebávania cukru do buniek na výrobu energie.
Kofeín má potenciál znížiť vašu citlivosť na inzulín, čo znamená, že vaše bunky nereagujú na inzulín tak efektívne, ako by mali. V dôsledku toho sa po jedle vstrebáva menej cukru z vašej krvi. Na kompenzáciu vaše telo produkuje viac inzulínu, čo vedie k vyššej hladine inzulínu po jedle.
Úloha kávy v prevencii cukrovky
Je zaujímavé, že vzťah medzi kávou a prevenciou cukrovky je rôznorodý. Svetlo do tejto problematiky vniesla dlhodobá štúdia uskutočnená Harvardom, ktorá sledovala viac ako 100-tisíc účastníkov počas približne 20 rokov. Ich zistenia, publikované v roku 2014, sa zamerali na štvorročné obdobie.
Štúdia odhalila, že osoby, ktoré zvýšili dennú spotrebu kávy o viac ako jednu šálku, mali o 11 percent nižšie riziko vzniku cukrovky 2. typu. Naopak, u tých, ktorí znížili príjem kávy o jednu šálku denne, sa riziko vzniku cukrovky zvýšilo o 17 percent. Pozoruhodné je, že u osôb konzumujúcich čaj nebol pozorovaný žiadny významný rozdiel.
Hoci presné dôvody vplyvu kávy na vznik cukrovky zostávajú nejasné, je dôležité poznamenať, že za tieto výhody nemusí byť zodpovedný len kofeín. Krátkodobé štúdie totiž ukázali, že kofeín môže zvyšovať hladinu glukózy aj inzulínu. Na komplexné pochopenie účinkov kofeínu na cukrovku je tak potrebný ďalší výskum.