Reklama

Čo sa stane, keď človek zje plesnivé jedlo? Reakcie sa rôznia

a

Zdroj: Shutterstock

Reklama
magazin.sk

Noel

Editor

V domácnosti vám celkom určite občas čosi splesnivie. Chlieb, rajčiny, citróny či cesnak sú jedny mnohých potravín, ktoré podliehajú skaze. Niekedy je pleseň nenápadná a stane, že ju človek zje a nevšimne si to. Čo sa môže stať? Ako reaguje telo?

Treba povedať, že nie všetky plesne sú nebezpečné. Niektoré, za všetky treba spomenúť penicilín, sú dokonca prospešné, iné dodávajú jedlu zaujímavú chuť. Existujú však aj škodlivé plesne (napríklad na kukurici či arašidoch), ktoré obsahujú toxické látky spôsobujúce hnačku, zvracanie, závraty či dokonca poškodenie pečene. Záleží však na veku a sile imunitného systému každého jedinca.

Plesne, ktoré bežne nájdete na potravinách v domácnosti, samé osebe nie sú až také nebezpečné. Obsahujú malé množstvo toxických chemikálií a šanca, že by vám z nich prišlo zle, je veľmi nízka. Horšie je, že tieto plesne sú rajom baktérií, a tie už vám môžu spôsobiť poriadne nepríjemnosti, najmä črevného charakteru.

Niektorí ľudia sú dokonca na plesne alergickí. Tým, ktorí medzi nich patria, asi netreba hovoriť, že sa od podozrivých potravín majú držať ďalej. Ak takýto človek omylom zje plesnivé jedlo, hoci aj také, na ktorom je pleseň žiadúca (napríklad encián), mal by radšej ihneď zájsť za doktorom. Symptómami takejto alergickej reakcie sú podráždené a slziace oči, vyrážky, dýchavičnosť a upchatý či tečúci nos.

Niektoré jedlá jemne napadnuté plesňou je možné konzumovať, ak ich trochu orežete. Patria medzi ne suché salámy, tvrdé syry a pevnejšia čerstvá zelenina či ovocie.

Vyhodiť by ste naopak bezpodmienečne mali slanina, mäso, cestoviny, obilniny, jogurty, smotany, džemy, orechy aj chlieb.

Najideálnejšie je však kupovať len toľko potravín, koľko zjete, a správne ich skladovať. Plytvanie totiž ničí životné prostredie aj peňaženku.

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Noel

Editor
Cestovanie, história a technológie. To sú tri veci, o ktorých píše najradšej, no keď treba, rád na Magazíne zaskočí s autorstvom do akejkoľvek z rubrík.