Plesnivé ovocie

Nie je ničím výnimočným, že si človek v košíku ovocia nájde pár plesnivých kúskov. Je však na vás, ako sa k tomu postavíte. Správnou voľbou by malo byť, že napadnuté kúsky vyhodíte a s nimi aj ostatné, ktoré sa ich dotýkali. Zvyšok by ste mali umyť v studenej vode. Ak sa však pustíte do vykrajovania nedobrých častí a konzumácie zvyškov, zarábate si na problém. Rovnako tak aj v prípade, že by ste pleseň opäť vrátili do chladničky. 

Veci z dverí chladničky

Neustále sa vedie polemika, či sa má mlieko skladovať vo dverách chladničky alebo nie. Základom je uvedomiť si, že niektoré druhy potravín - ako aj tie mliečne - rýchlejšie podliehajú skaze a kolísavá teplota vo dverách chladničky tomu doslova nahráva. Preto je vhodné mať potraviny správne uložené a to, čo bolo dlhšie vo dverách, pred konzumáciou dobre preveriť.

Hocičo otvorené

Nikto netvrdí, že ak dojete zvyšok konzervy, ktorú ste v chladničke mali niekoľko dní otvorenú, okamžite ochoriete. Ale rozhodne si nepochutíte tak, ako čakáte. Chladnička je "vysávač" vlhkosti, chutí a pachov, preto je dôležité ochutené veci skladovať uzatvorené.

Dávnejšie uvarené jedlo

Neexistuje presné pravidlo, ako dlho skladovať v chladničke uvarené jedlo. Existuje však odporúčanie, že po troch dňoch treba pred ochutnávaním treba zapojiť čuch. Až keď nos potvrdí, že to vonia vhodne, môžete skontrolovať aj jazykom. Mnohí ľudia sú citliví na akékoľvek zmeny v jedle, preto sa pridlhé chladenie vareného jedla neodporúča.

Obchytané jedlo

Nikto nechce zbytočne plytvať jedlom, ale za zváženie stojí, čo rozjedené si nechať a čoho sa radšej zbaviť. Odborníci radia, že čo raz bolo kontaminované cudzími, to by sa už nemalo skladovať. Ak ste teda mali hostí a na stole ostali napríklad zvyšky nakrájanej zeleniny, je na vás, či ju aj s cudzími patogénmi budete naďalej držať v chladničke. Ideálnou voľbou je, aby sa jedlo servírovalo čistými naberačkami a nekontaminovala sa spoločná nádoba.

Premrazené potraviny

Ak je súčasťou vašej chladničky aj mraznička, majte v merku aj tú. Potraviny by sa z nej mali minúť do troch mesiacov od uloženia, aby sa zbytočne nepremrazovali. Viditeľná námraza je signálom, že jedlo prišlo o vodu a tým pádom aj o časť chuti. Majte teda zásadu, že v zadnej časti zásuviek sú novšie veci, v predných tie, ktoré treba skonzumovať čím skôr.