„Cholesterol je tuková látka, ktorú organizmus potrebuje. Problém nastáva vtedy, keď je cholesterolu veľa, a to predovšetkým ‚zlého‘ cholesterolu. To, že cholesterol potrebujeme len relatívne v malých množstvách, dokumentujú rôzne kmene z džungle, kde sa zistilo, že majú pätinové hodnoty nášho cholesterolu, a fungujú, existujú, majú deti, sú fyzicky zdatní a aktívni,“ približuje kardiologička Ivana Šoóšová.
Dobrý
Nepleťte si, že cholesterol môže byť buď „zlý“, alebo „dobrý“. „Cholesterol je len jeden. No viac je jeho nosičov,“ vysvetľuje lekárka. „Takzvaný dobrý cholesterol je HDL, teda bielkovinový nosič s vysokou hustotou. Je dobrý preto, že nadbytočný cholesterol z krvnej cirkulácie vychytáva a prináša do pečene, kde sa spracuje a vylúči do žlče. Stáva sa tak zložkou tvorby žlčových kyselín,“ objasňuje lekárka, prečo nám ho treba.
Zlý
„Zlý cholesterol, LDL, označuje lipoproteínový nosič cholesterolu s nízkou hustotou. Zlý je preto, lebo sa zdržuje v krvnom obehu a prináša cholesterol do rôznych orgánov. V určitom množstve je to prospešné, ale keď ho je veľa, robí zlú službu – prináša cholesterol do stien ciev a zodpovedá za proces aterosklerózy,“ objasňuje odborníčka. V štúdiách na stotisícových populáciách sledovaním ich zdravotného stavu sa zistilo, že práve LDL cholesterol je najlepší marker, ktorý sa dá v krvi vyšetriť, a na základe neho možno odhadnúť kardiovaskulárne riziko. „Preto je to to hlavné, čo v krvi sledujeme,“ dodáva doktorka Šoóšová.
Vnútorný a vonkajší
Okrem cholesterolu, ktorý tvorí naše telo, ho prijímame zvonka, teda z potravín a nápojov. Ten „zlý“ hlavne zo živočíšnych výrobkov, cukru a transtukov. Pečeň vyrobí približne 75 percent vnútorného cholesterolu, zvyšných 25 percent, teda vonkajší cholesterol, prichádza z jedla, ktoré konzumujeme. Zvýšená hladina cholesterolu je kombináciou týchto dvoch faktorov: genetického nastavenia tvorby cholesterolu v tele a jeho príjmu zvonka.