Zelené potraviny sú významné výživové doplnky, ktoré majú blahodarné účinky na náš organizmus a prispievajú ku kvalitnejšiemu životu.
Zelené potraviny ako významný zdroj živín
Chlorella je sladkovodná riasa zelenej farby a spirulina zase sladkovodná sinica modrozelenej farby. Obidve sa vyznačujú týmto sfarbením vďaka pigmentu chlorofylu a fykocyanínu, ktoré zabezpečujú fotosyntézu. Rovnako ako sú dôležité v prírode, aj pre človeka poskytujú významný zdroj energie a potravy. Je to pre ich vysoký obsah bielkovín, sacharidov a tukov.
V 50 – 60 % zastúpení bielkovín oproti iným potravinám vedú, pretože jeden gram chlorelly a spiruliny má viac bielkovín ako gram hovädzieho mäsa lebo sóje.
Považujú sa za jeden z najkomplexnejších zdrojov vitamínov a minerálov. Vo veľkom zastúpení majú minerály ako železo, horčík, vápnik, sodík, draslík, zinok, fosfor, jód, mangán, meď. Vďaka vitamínom A, E, K a hlavne tých zo skupiny B je vhodným výživovým doplnkom pre vegetariánov a vegánov.
Ďalej nesmieme zabudnúť na značný obsah vlákniny, beta-karoténu a esenciálnych mastných kyselín. Sú významnými antioxidantmi a podporujú prirodzenú detoxikáciu tela. Mnohé štúdie dokazujú potenciálny význam týchto potravín na podporu ľudského zdravia.