Do kávy, do varenia a, samozrejme, hlavne do pečenia. Najpoužívanejším sladidlom v našich kuchyniach je stále klasický rafinovaný repný cukor. Hoci cukry k životu nevyhnutne potrebujeme, práve tento je zo všetkých dostupných pre nás najmenej užitočný. Rafinovaním prišiel o všetky výživné látky – zostali len prázdne kalórie. Čo sa s tým dá robiť? Jednoducho ho vymeňte za inú, zdravšiu maškrtu!

OVOCNÝ CUKOR

Nájdete ho v ovocí a ako pohotový zdroj energie ho ocenia športovci, ale aj ľudia s poruchami metabolizmu. Pomáha telu zregenerovať sa po chorobe či pri psychickej záťaži. Telo si vďaka ovocnému cukru totiž jednoduchšie vytvára energetické rezervy. Vstrebáva sa pomalšie ako hroznový alebo repný cukor. Nespôsobuje také prudké výkyvy hladiny cukru v krvi, s čím súvisia náhle pocity hladu a chuti na sladké.

Je vhodný aj pre diabetikov, no o jeho používaní je lepšie vopred sa poradiť s lekárom. V bežnej kuchyni ho môžete využiť všade tam, kde klasický repný cukor. Ale pozor! Fruktóza je približne o tretinu sladšia, preto používajte o dvadsať až štyridsaťpercent menšie dávky ako ste zvyknutí.

Maškrta bude rovnako sladká, ale váš kalorický príjem oveľa nižší. Pokiaľ sa snažíte schudnúť, s ovocným cukrom to nepreháňajte. Nedávne výskumy preukázali, že vysoká koncentrácia fruktózy zrýchľuje proces premieňania cukrov na tuk a dokonca výraznejšie ako glukóza stimuluje ukladanie tukov z potravy v tele.

HROZNOVÝ CUKOR

Glukóza je doslova palivom pre náš mozog a najrýchlejším zdrojom energie. Spolu s fruktózou patrí medzi jednoduché cukry, takže sa okamžite vstrebáva do krvi bez zaťaženia tráviaceho traktu. Veľmi rýchlo tak stúpa aj hladina cukru v krvi. Hroznový cukor je vhodný najmä po náročnom fyzickom výkone, pri rekonvalescencii po chorobe alebo na posilnenie organizmu detí a starších ľudí.

Hrozno nikdy nejedzte na večeru. Dodá vám energiu a ťažko sa vám bude zaspávať.
Hrozno nikdy nejedzte na večeru. Dodá vám energiu a ťažko sa vám bude zaspávať.
Zdroj: Shutterstock

Oproti repnému cukru má o tretinu nižšiu sladivosť, takže na dosiahnutie rovnakého efektu treba sladiť viac. Pri nechutenstve pomáha jedna lyžička pol hodiny pred jedlom. Hroznový cukor nie je vhodný pre diabetikov. Výnimkou je stav hypoglykémie, keď je okamžitým zdrojom energie. Hoci sa bežne v teplej kuchyni nepoužíva, môžete ním ochutiť všetky nápoje, jogurty, pudingy, kaše alebo aj koláče.