Za jednu najsilnejšíchlátok, ktorú cesnak obsahuje, sa považuje alicín. Ide o sírnatú zlúčeninu, ktorá dáva cesnaku aj typickú arómu. Vzniká však až pôsobením alinázy na aliín po narušení bunkových stien, napríklad pri krájaní, roztlačení alebo šúpaní cesnaku. Alicín zvyšuje v tele hladinu dôležitých antioxidačných enzýmov, vďaka čomu zachytí viac škodlivých voľných radikálov. Zabráni poškodeniu bunkových membrán a spomalí proces starnutia, napríklad cievneho systému.

Prírodné antibiotikum

Cesnak sa tak stáva ideálnou prevenciou proti ateroskleróze. Prirodzene uvoľňuje a zlepšuje prietokové schopnosti ciev. Pravidelná konzumácia strúčikov môže upraviť i hodnoty krvného tlaku. Ďalšia sírna zlúčenina ajoén, má zase schopnosť riediť krv. Cesnak sa tradične využíva pri tráviacich ťažkostiach, či už ide o nafukovanie alebo kŕče. Najmä alicín a ďalšie zlúčeniny síry, ktoré produkuje, majú takzvané germicídne vlastnosti. Dokážu pôsobiť proti škodlivým mikroorganizmom a parazitom. Cesnak sa často označuje za prírodné antibiotikum, ktoré navyše udržuje zdravú črevnú mikroflóru. Tá je dôležitá i pre správne fungovanie imunitného systému.

Ideálne surový

Preventívne sa ho oplatí konzumovať najmä v obdobiach zvýšeného výskytu prechladnutí či viróz. Cesnak obsahuje napríklad vitamíny B1, B6 a C, ale minerály ako vápnik, meď, mangán a selén. Pamätajte, že cesnak je citlivý na akékoľvek formy ďalšieho spracovania. Môžete nimi ovplyvniť pôsobenie alicínu a aliinázy. Najlepšie je, ak si pochutnáte na surových strúčikoch. Treba však priznať, že surový cesnak je pre mnohých ťažko stráviteľný. Jeho nadmerná konzumácia môže dráždiť tráviaci trakt a spôsobiť pálenie záhy. Cesnaku sa vyhnite aj v prípade, ak užívate lieky na riedenie krvi.