Infekcie z potravín už pokazili spomienky na nejednu svadbu či letnú slávnosť, keď sa všetci, ktorí jedli guláš či zákusky, stretli na infekčnom oddelení nemocnice. Alimentárne nákazy, teda nákazy z potravín, vznikajú po zjedení potraviny kontaminovanej mikróbmi. A nemusí to byť ani plný tanier polievky či celé balenie majonézového šalátu. Stačí jeden hlt či obliznutie lyžičky. Aj v takom malom množstve jedla je totiž mikroorganizmov potrebných na nákazu viac než dosť.

Mnohé baktérie, ktoré vyvolávajú črevné ochorenia, môžu toto ochorenie vyvolať len vtedy, keď je ich v potrave určité množstvo. Ak sa však už rozmnožili, stačí z nej zjesť naozaj málo. Rýchlosť množenia mikroorganizmov v jedle závisí od druhu jedla, vonkajšej teploty a prístupu kyslíka. Najcitlivejšie na nákazu sú výrobky z mletého mäsa, vnútorností, zo šľahačky a výrobky z vajec. A v lete to platí dvojnásobne.

Článok pokračuje na ďalšej strane.