Cibuľa pre zdravie
Bez cibule sa pri varení už hádam ani nedá zaobísť. Vedeli ste však, že patrí aj medzi prírodné antibiotiká? Cibuľa obsahuje alicín a je bohatá na kyselinu listovú. Okrem toho vitamíny B, C, E a minerály ako železo, zinok, síru, fosfor, draslík, vápnik a ďalšie.
Má antibakteriálne účinky, zlepšuje činnosť srdca a ciev, znižuje krvný tlak, rozširuje cievy a podporuje tiež trávenie aj činnosť obličiek.
Vďaka vitamínu C prospieva telu pri ochoreniach dýchacích ciest. Výborne rozpúšťa hlieny. Rovnako ako pri cesnaku aj v jej prípade platí, že pre zdravie je najlepšie dopriať si ju v surovom stave.
Vyskúšajte tip babičiek
Pri kašli, nádche či dokonca chrípke dajte cibuľu do miestnosti, v ktorej spíte. Vyberte čo najväčšiu cibuľu a tú očistite a rozkrojte. Potom ju jednoducho položte na tanierik a umiestnite napríklad na nočný stolík. Takto pripravená cibuľa vie pomôcť s čistením vzduchu a tiež napomáha, aby sa baktérie nešírili.
Cibuľový med pri prechladnutí
Zo surovej cibule vytlačte šťavu a k nej pridajte teplý med. V pomere k cibuľovej šťave asi tretinu medu. Rozmiešajte a pri prechladnutí užívajte aspoň tri lyžičky denne.