Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sa priemerná svetová spotreba cukru za posledných 50 rokov takmer strojnásobila. Tento alarmujúci trend predstavuje vážnu hrozbu pre naše zdravie, pretože nadmerný príjem cukru je spojený s rôznymi chronickými ochoreniami.

1. Nárast hmotnosti

Nadmerná konzumácia cukru prispieva k nárastu hmotnosti a obezite. Sladké nápoje, ako sú limonády, džúsy a sladké čaje, obsahujú vysoké množstvo fruktózy, jednoduchého cukru, ktorý zvyšuje hlad a chuť na jedlo a to dokonca viac ako glukóza obsiahnutá v škrobových potravinách.

Štúdie na zvieratách naznačujú, že nadmerná konzumácia fruktózy môže viesť k rezistencii voči leptínu, hormónu, ktorý reguluje hlad a hovorí telu, aby prestalo jesť. A tak sladké nápoje neobmedzujú hlad, čo vedie k nadmernej konzumácii tekutých kalórií a následnému priberaniu na váhe.

Výskum navyše dokazuje silnú súvislosť medzi konzumáciou sladkých nápojov, priberaním na váhe a zvýšeným rizikom vzniku cukrovky 2. typu. Tieto nápoje tiež prispievajú k hromadeniu viscerálneho tuku, hlbokého brušného tuku, ktorý súvisí s ochoreniami, ako je cukrovka a srdcové choroby.