8 druhov zeleniny, ktoré vylepšia zdravie aj vzhľad
5. 3. 2023, 9:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 18:25)

Zdroj: Midjourney software
Kolegovia z redakcie Záhradkár vám ukážu, aké účinky majú niektoré z najzdravších druhov zeleniny.
Sú súčasťou vašej každodennej stravy?
Zdroj: Midjourney software (AI)
Brokolica vyniká podľa Záhradkára najširším spektrom vitamínov a minerálov. Zlepšuje trávenie, povzbudzuje látkovú premenu a pomáha pri regenerácii slizníc. Vysoký obsah draslíka pozitívne ovplyvňuje odvodňovanie organizmu a znižuje krvný tlak. Brokolica má schopnosť ničiť v tele niektoré škodlivé kmene baktérií, dokonca sa v súvislosti s ňou hovorí o silných protisklerotických účinkoch. Významný je obsah glukosinulátov, sírnych zlúčenín s výrazným preventívnym účinkom proti nádorovému bujneniu, pričom brokolica sa osvedčila hlavne v prevencii rakoviny prostaty.
Možné obmedzenia: Niektorí ľudia môžu pri nadmernej konzumácii brokolice trpieť plynatosťou, nadúvaním či inými tráviacimi problémami. Niektoré štúdie naznačujú, že konzumácia veľmi veľkého množstva hlúbovín, teda vrátane brokolice môže narušiť funkciu štítnej žľazy ak trpíte nedostatkom jódu.
Zdroj: Midjourney software
Špenát vyniká obsahom kyseliny listovej, ktorá je dôležitá napríklad pre zdravý vývoj červených krviniek. Tradovaný vysoký obsah železa bol spôsobený len mylne posunutou desatinnou čiarkou pri rozboroch koncom 19. storočia. Špenát je síce zdravý, ale na vysoký obsah železa v ňom zabudnite. Jeho konzumáciou však prijmete vitamíny A a C či antioxidanty, ktoré udržujú kardiovaskulárny systém v kondícii a znižujú riziko infarktu. Cholín a inozitol prispievajú k prevencii aterosklerózy a spomaľujú kôrnatenie tepien. Karotenoid luteín podporuje zrak a znižujúce riziko šedého zákalu. Vitamín K je nevyhnutný pre správnu krvotvorbu a zrážanlivosť krvi.
Možné obmedzenia: Je dokázané, že prítomnosť kyseliny šťaveľovej v špenáte znižuje schopnosť organizmu využívať železo a vápnik z potravín. S oboma prvky totiž tvorí nerozpustné šťaveľany, z ktorých sa tieto živiny do tela nevstrebávajú. Problematické môžu byť aj oxaláty, ktoré sa môžu viazať na vápnik v tele a u ľudí s predispozíciou spôsobovať tvorbu obličkových kameňov.
Anketa
Mysleli ste si, že špenát vyniká vysokým obsahom železa? Prekvapilo vás, že je to mýtus?
- Áno, prekvapilo ma to.35%
- Nie, vedel/a som, že to nie je pravda.55%
- Nikdy som sa o túto informáciu nezaujámal/a.8%
Hlasovanie bolo ukončené
Zdroj: Midjourney software
Mrkva vyniká obsahom provitamínu A − betakaroténu. Lekárske štúdie potvrdzujú, že je výživnejšia varená než v surovom stave. Pevné bunkové steny koreňov totiž telu neumožňujú využiť viac ako 25 percent dostupného betakaroténu. Keď však mrkvu uvaríte a naservírujete spolu s iným jedlom, ktoré doplní časť tukov, telo bude schopné premeniť až 50 percent betakaroténu na dôležitý antioxidant a zároveň nenahraditeľný vitamín v starostlivosti o zrak − vitamín A. V tepelne upravenej mrkve je navyše obsah antioxidantov stabilizovaný, takže nedochádza k ich enzymatickému rozkladu.
Možné obmedzenia: Nadmerná konzumácia mrkvy môže spôsobiť dočasné zažltnutie pokožky známe ako karotenémia. Tento neškodný stav je zvyčajne najviac viditeľný na dlaniach, chodidlách a ušiach. Zafarbenie po znížení spotreby mrkvy zmizne.

Zdroj: Midjourney software
Rajčiny vynikajú obsahom červeného rastlinného farbiva lykopénu. Viaceré štúdie potvrdili, že jeho príjem štatisticky významne znižuje riziko rakoviny prostaty, pľúc a žalúdka. Pozitívne účinky konzumácie rajčín sa prejavujú aj pri znižovaní hladiny celkového cholesterolu, LDL cholesterolu a triacylglycerolov v krvnom sére. Možno vás to prekvapí, ale rovnako ako pri mrkve platí, že táto zelenina je pre naše telo hodnotnejšia tepelne upravená. Pravidelná konzumácia jedál z rajčín významnou mierou prispieva k znižovaniu rizika kardiovaskulárnych ochorení a výskytu niektorých typov rakoviny.
Možné obmedzenia: Rajčiny patria k tým druhom zeleniny, ktoré by ste nemali konzumovať večer pred spaním, hlavne ak máte problematické trávenie.
Zdroj: Midjourney software
Kel hlávkový, ale najmä kel kučeravý vyniká obsahom vápnika. Niektoré štúdie dokonca tvrdia, že jeden pohár kelovej šťavy obsahuje toľko vápnika ako dva poháre mlieka, a že jedna šálka kel vám poskytne viac ako 7-násobok denného odporúčaného príjmu vitamínu K. Vysoký podiel vlákniny pomáha udržať pocit sýtosti a upravuje trávenie. Jedným z dôležitých vitamínov v listoch kelu je kyselina listová a jej deriváty − foláty. Kvôli nevyváženej strave dnes mnohí ľudia trpia práve nedostatkom práve tohto vitamínu. Surové listy kelu kučeravého, ktorý je mrazuvzdorný, môžu tak byť jeho skvelým zdrojom aj počas zimy.
Možné obmedzenia: Rovnako ako brokolica je aj kel súčasťou rodiny hlúbovín, preto u niektorých citlivejších ľudí môže jeho nadmerná konzumácia spôsobiť tráviace problémy, plynatosť a nadúvanie.
Zdroj: Midjourney software
Paprika vyniká obsahom vitamínu C. Čili papričky sú na tom ešte lepšie ako klasické sladké odrody, no i medzi nimi sú rozdiely. Zelené čili majú vitamínu C o niečo viac ako červené. V prípade sladkých paprík sú hodnotnejšie červené. Ich pravidelnou konzumáciou môžete zmierniť problémy s nadúvaním, zrýchliť metabolizmus či zabrániť vysokému krvnému tlaku. Vo všeobecnosti má paprika pozitívne účinky na posilnenie ciev, srdca, preventívne pôsobí proti migréne.
Možné obmedzenia: Pozor si dajte na štipľavosť niektorých odrôd a hlavne pri čili papričkách. Nie každý organizmus totiž dokáže zniesť rovnako veľkú mieru pálivosti.

Zdroj: Midjourney software
Kel ružičkový vyniká obsahom vitamínu B1, ktorý je veľmi dôležitý pre našu mentálnu sviežosť, a lepšie sústredenie sa. Zároveň má antistresové účinky a napomáha k lepšej fyzickej kondícii. Zvýšenú spotrebu tohto vitamínu majú najmä tehotné a dojčiace ženy, fyzicky pracujúci ľudia, deti v období vývinu i ľudia pod častým tlakom stresu. Pre ne by mali byť ružičky kelu na tanieri samozrejmosťou. Táto zelenina je aj významným zdrojom kyseliny listovej, ktorú treba do tela neustále dopĺňať.
Možné obmedzenia: Ľuďom náchylnejším k plynatosti môže nadmerná konzumácia kelových ružičiek spôsobiť problémy.
Zdroj: Midjourney software
Karfiol vyniká najväčším obsahom ľahko stráviteľných bielkovín spomedzi všetkých hlúbovín. Má vysokú nutričnú hodnotu, harmonické zastúpenie všetkých vitamínov, bioflavonoidov a protivredového S-metylmetionínu.
Možné obmedzenia: Ak máte problémy so štítnou zľazou, karfiou a všeobecne hlúbovinám sa radšej vyhnite.
