
Špenát vyniká obsahom kyseliny listovej, ktorá je dôležitá napríklad pre zdravý vývoj červených krviniek. Tradovaný vysoký obsah železa bol spôsobený len mylne posunutou desatinnou čiarkou pri rozboroch koncom 19. storočia. Špenát je síce zdravý, ale na vysoký obsah železa v ňom zabudnite. Jeho konzumáciou však prijmete vitamíny A a C či antioxidanty, ktoré udržujú kardiovaskulárny systém v kondícii a znižujú riziko infarktu. Cholín a inozitol prispievajú k prevencii aterosklerózy a spomaľujú kôrnatenie tepien. Karotenoid luteín podporuje zrak a znižujúce riziko šedého zákalu. Vitamín K je nevyhnutný pre správnu krvotvorbu a zrážanlivosť krvi.
Možné obmedzenia: Je dokázané, že prítomnosť kyseliny šťaveľovej v špenáte znižuje schopnosť organizmu využívať železo a vápnik z potravín. S oboma prvky totiž tvorí nerozpustné šťaveľany, z ktorých sa tieto živiny do tela nevstrebávajú. Problematické môžu byť aj oxaláty, ktoré sa môžu viazať na vápnik v tele a u ľudí s predispozíciou spôsobovať tvorbu obličkových kameňov.