Menu
zdroj: Midjourney software
Pravidelná konzumácia čerstvej zeleniny je pre ľúdský organizmus nevyhnutná. Obsahuje množstvo živín, vlákninu, antioxidanty a iné zdraviu prospešné látky dôležité na podporu celkového zdravia a predchádzaniu vzniku chronických ochorení.

Zdravie 8 druhov zeleniny, ktoré vylepšia zdravie aj vzhľad

Kolegovia z redakcie Záhradkár vám ukážu, aké účinky majú niektoré z najzdravších druhov zeleniny.

Sú súčasťou vašej každodennej stravy?

Takto vidí brokolicu umelá inteligencia.
Zdroj: Midjourney software

Brokolica vyniká podľa Záhradkára najširším spektrom vitamínov a minerálov. Zlepšuje trávenie, povzbudzuje látkovú premenu a pomáha pri regenerácii slizníc. Vysoký obsah draslíka pozitívne ovplyvňuje odvodňovanie organizmu a znižuje krvný tlak. Brokolica má schopnosť ničiť v tele niektoré škodlivé kmene baktérií, dokonca sa v súvislosti s ňou hovorí o silných protisklerotických účinkoch. Významný je obsah glukosinulátov, sírnych zlúčenín s výrazným preventívnym účinkom proti nádorovému bujneniu, pričom brokolica sa osvedčila hlavne v prevencii rakoviny prostaty.

Možné obmedzenia: Niektorí ľudia môžu pri nadmernej konzumácii brokolice trpieť plynatosťou, nadúvaním či inými tráviacimi problémami. Niektoré štúdie naznačujú, že konzumácia veľmi veľkého množstva hlúbovín, teda vrátane brokolice môže narušiť funkciu štítnej žľazy ak trpíte nedostatkom jódu.