2. Umelé tuky

Tuky s obsahom trans-mastných kyselín sú pravdepodobne najškodlivejšie tuky, aké sa však v potravinárskom priemysle bežne využívajú.
Tuky s obsahom trans-mastných kyselín sú pravdepodobne najškodlivejšie tuky, aké sa však v potravinárskom priemysle bežne využívajú.
Zdroj: Shutterstock

Tuky s obsahom trans-mastných kyselín sú pravdepodobne najškodlivejšie tuky, aké sa však v potravinárskom priemysle bežne využívajú. Obsahujú ich niektoré margaríny a stužené tuky. Často sa pridávajú do spracovaných potravín, aby sa predĺžila ich trvanlivosť, alebo aby nahradili drahšie tuky, ako napríklad maslo. Na rozdiel od prirodzene sa vyskytujúcich trans-tukov nachádzajúcich sa v mliečnych výrobkoch a mäse sa preukázalo, že umelé trans-tuky spôsobujú zápal a zvyšujú riziko ochorenia.

Zápalové markery

Konzumácia umelých trans-tukov súvisí s vysokými hladinami zápalových markerov.
Konzumácia umelých trans-tukov súvisí s vysokými hladinami zápalových markerov.
Zdroj: Shutterstock

Konzumácia umelých trans-tukov súvisí s vysokými hladinami zápalových markerov, ako je C-reaktívny proteín (CRP). V jednej štúdii bola hladina CRP o 78% vyššia u žien, ktoré zaznamenali najvyšší príjem trans-tukov.

V štúdii u starších žien s nadváhou konzumácia hydrogenovaného sójového oleja zvýšila zápal v organizme omnoho výraznejšie v porovnaní s palmovým alebo slnečnicovým olejom. Štúdie u zdravých mužov a mužov so zvýšeným cholesterolom odhaľujú podobné zvýšenie zápalových markerov ako odpoveď na trans-mastné kyseliny.