1. Sladké pokušenie
Sacharóza a vysoko-fruktózový kukuričný sirup sú dva najpoužívanejšie druhy cukru v západnej strave. Klasický cukor je z 50% glukóza a 50% fruktóza, zatiaľ čo kukuričný sirup, často používaný v priemyselne spracovaných potravinách a sladkostiach, je z 45% glukóza a 55% fruktóza.
Jedným z dôvodov, prečo sú pridané cukry škodlivé, je že dokážu zvýšiť zápal v tele, čo môže viesť k ochoreniu. Zaujímavé výsledky priniesla klinická štúdia, ktorá pozorovala rôzne skupiny ľudí pravidelne pijúcich buď sýtené nápoje, nesladené nápoje, mlieko alebo vodu. Prvá skupina so sýtenými nápojmi mala zvýšené hladiny kyseliny močovej, ktorá spôsobuje zápal a rezistenciu na inzulín, vysvetľuje dietologička Spritzler.
Nadbytok fruktózy
Cukor môže škodiť, pretože obsahuje priveľa fruktózy. Zatiaľ čo množstvo fruktózy prijatej zo zeleniny a ovocia je v poriadku, klasického cukru zjete neporovnateľne viac, preto aj prijaté množstvo fruktózy je vyššie. Nadmerná konzumácia fruktózy súvisí s obezitou, inzulínovou rezistenciou, cukrovkou, ochorením pečene a chronickým ochorením obličiek. Výskumy ukázali, že vysoký príjem fruktózy zvyšuje počet zápalových markerov u myší aj ľudí.