Menu
zdroj: Shutterstock
Close,Up,Of,Businessman,Holding,Digital,Image,Of,Brain,In

Zdravie 5 rád, vďaka ktorým výrazne spomalíte starnutie mozgu

Spomalením starnutia mozgu si môžete predĺžiť život.

Štúdia publikovaná vo vedeckom časopise Naturepodľa Zdravia naznačuje, čím by sme mohli zvrátiť úpadok mozgu a zvýšiť priemernú dĺžku života.

"Črevná mikroflóra je čoraz viac uznávaná ako dôležitý regulátor imunity a zdravia mozgu. Proces starnutia vedie k dramatickým zmenám v črevnom mikrobióme, ktoré sú spojené s horším zdravím staršej populácie," uvádzajú výskumníci v novej vedeckej štúdii. Podľa ich zistení, ak sa budeme lepšie starať o naše črevá, môžeme byť schopní zvrátiť úpadok mozgu a zároveň zvýšiť priemernú dĺžku života. 

Náš tráviaci trakt je domovom miliónov mikroorganizmov, ktorých je 2- až 10-krát viac ako je počet buniek, ktoré tvoria naše telo. Tento súbor baktérií, vírusov, parazitov a húb tvorí našu črevnú mikrobiotu či flóru.

"Transplantovali sme fekálnu mikroflóru z mladých (3 až 4 mesiace) alebo starých (19 až 20 mesiacov) darcovských myší do starých (19 až 20 mesiacov) prijímateľských myší. Transplantácia mikrobioty od mladých darcov zvrátila vekom podmienené rozdiely v periférnej a mozgovej imunite," opisujú vedci. Naše výsledky ukazujú, že mikrobióm môže byť vhodným terapeutickým cieľom na podporu zdravého starnutia.

"Na výsledkoch je pozoruhodné, že staré myši, ktorým bola transplantovaná fekálna mikroflóra od mladých myší, vykazovali zvrátenie mozgových zmien spojených so starnutím," vysvetlil Dr. Vincent Pedre, medicínsky riaditeľ spoločnosti, ktorá výskum robila. Podľa neho storoční ľudia majú tendenciu vykazovať jedinečný črevný mikrobióm, ktorý je schopný produkovať žlčové kyseliny, ktoré bránia rastu zápalových črevných patogénov.

Ako si môžeme sami zlepšiť črevný mikrobióm a tým ovplyvniť zdravie mozgu a možno i náš fyzický vek? >>>>

"Poznáme niekoľko spôsobov, ako podporiť zdravú črevnú mikroflóru a udržať na uzde zápalové markery, ktoré vedú k starnutiu," vraví doktor Pedre. Odporúča nasledovné:

1. Jedávajte potraviny bohaté na vlákninu

Ide najmä o sušené strukoviny: sóju, šošovicu, cícer, sušenú fazuľu... Celozrnné výrobky sú navyše bohaté aj na vlákninu. Patrí k nim ryža, chlieb, cestoviny, múka, ovos, …. Zelenina a ovocie sú tiež zdrojmi bohatými na vlákninu.