MENU
Menu
a

Zaujímavosti Žiadny Wuhan, ani Ázia: Nechutnosti, ktoré konzumuje Európa

V Ázii sa konzumuje takmer všetko. Od divokých netopierov cez surové vtáky, pavúky, kobylky aj psy a mačky. Lenže zverstvá na tanieri sa nekonajú len mimo náš kontinent. Európania sa tiež môžu pochváliť chodmi, za ktoré by Michelinskú hviezdičku nedostali. Hoci domáci si idú prsty oblízať.

Pečená strnádka
Strnádka záhradná je u nás veľmi zriedkavý vták, ale v takom Francúzsku sa to ňou len tak hemží.  Najmä v kuchyni. Hoci už nie tak často ako v minulosti. Od roku 1999 je oficiálne zakázaný lov aj podávanie strnádky v gastronómii. Realita je však taká, že sa stále pripravuje. Cena jedného jedla je však okolo 180 eur, a aj to len na čiernom trhu. Zaujímavosťou je, že vták sa konzumuje celý. Začína sa však nohami a hlava sa vychutnáva na koniec, aby si gurmáni mohli užiť údajne delikátnu chuť vtáčieho mozgu.

Srdce mníšika
Nejde o žiadny kanibalizmus. Mníšik je totiž severský vták, ktorý dorastá do veľkosti 30 centimetrov. Pre svoje krásne a farebné črty je pokladaný aj za severského papagája. Na Islande sa teší veľkej obľube, údajne má totiž dobré srdce. Domáci ho konzumujú najlepšie surové, ako delikatesu, ktorá je vhodná na sviatočné dni.

Casu Marzu
Ak budete na Sardínii, určite si vypýtajte tento špecifický syr, ktorý inde na svete nezoženiete. O syroch je známe, že majú rôzne chute a zápachy, rozkladajú ich plesne, ale len Casu Marzu rozkladajú skutočné červy. Tie sú do syra naočkované a pomáhajú rozložiť tuky a dosiahnuť výnimočnú konzistenciu. Syr má chuť, ktorej sa žiadny iný nemôže rovnať. Niektorí milovníci syrov červy pred servírovaním vyberajú. No skutoční fajnšmekri si vychutnávajú syr so všetkým, čo k nemu patrí. Vrátane živých červíkov. Veď prečo sa pripraviť o bielkoviny?

Plch

a
Zdroj: Youtube

Malý hlodavec, ktorého pripravovali na masle už Rimania. Dodnes sa toto vcelku roztomilé zvieratko konzumuje napríklad v Chorvátsku alebo Slovinsku. Dokonca existujú farmy, kde sa plch chová podobne ako u nás kurence. Medzi delikatesy patrí napríklad plch na korení, alebo pečený s medom a orechmi. Je to zaujímavé predjedlo. Ocenia ho však len niektorí.

Kraujinë sriuba
Alebo ľudovo nazývaná juka. V podstate ide o kuraciu alebo kačaciu polievku, v ktorej sa vyvarí mäso z celej hydiny, ale pridá sa aj poriadne veľká šálka krvi. Polievka tak nadobúda charakteristický odtieň a Litovčania sú do nej zamilovaní. Na rozdiel do zvyšku sveta, kde je dokonca niekde krv považovaná za nečistú, je jej konzumovanie v Európe vcelku obľúbené. Veď aj kaša z krúpov a krvi, či krvavničky patria medzi obľúbené jedlá na Slovensku. Ale verte, že väčšina sveta by konzumáciu zrazenej krvi považovala za nechutnosť.