Zaujímavé fakty o Alpách: Viete, v koľkých štátoch sa rozliehajú?
26. 3. 2024, 21:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 18:30)
Spoznajte s nami zaujímavé fakty o Alpách.
Ich veľkosť je dychberúca
Ako píše Život, Alpy sa rozprestierajú cez osem krajín strednej Európy vrátane Francúzska, Talianska, Švajčiarska, Rakúska, Nemecka, Slovinska, Lichtenštajnska a Monaka. Ich rozloha je 298-tisíc kilometrov štvorcových.
Pohorie plné života
V tomto impozantnom pohorí žije naozaj pestrá paleta rastlín a živočíchov, vrátane mnohých ohrozených a endemických druhov. Odhaduje sa, že v Alpách žije približne 30-tisíc druhov zvierat. Medzi najznámejšie alpské zvieratá patria kozorožec a rôzne druhy sokolov, orlov a krkavcov. Rastlinný svet Álp je rovnako pestrý, s vysokohorskými trávnikmi, alpskými kvetmi a vzácnymi endemickými druhmi ako edelweiss, u nás známa ako plesnivec alpínsky.
Alpy sa začali formovať pred miliónmi rokov
Pohorie je výsledkom zrážky eurázijskej a africkej tektonickej dosky. Tento zdĺhavý proces budovania pohorí sa začal približne pred 65 miliónmi rokov. Obdobie najvýznamnejšieho rastu sa odohralo pred 44 až deviatimi miliónmi rokov.
Vydajte sa do Álp a zistíte, že odvtedy boli hory erodované ľadovcami, riekami a zrážkami. V súčasnosti je najvyšším vrchom Álp Mont Blanc. Jeho impozantný vrchol sa týči vo výške 4 806 metrov nad morom na hranici medzi Francúzskom a Talianskom.
Nachádzajú sa tu jedny z najkrajších železníc na svete
Vydajte sa do švajčiarskych Álp, kde si môžete vychutnať nádherné železničné trasy. Môžete sa dokonca odviezť najpomalším "expresom" na svete - Glacier Express. Cesta medzi alpskou dedinkou Zermatt a letoviskom Svätý Moritz trvá približne osem hodín.
Priemerná rýchlosť je 39 kilometrov za hodinu. Avšak, keď sú na každom kroku také úchvatné výhľady, budete chcieť mať dostatok času, aby ste sa nimi mohli pokochať.
Existuje viac ako 400 druhov alpského syra
Fondue je jedným z najznámejších syrových jedál v Alpách. Pripravuje sa zo syrov ako Gruyère, Comté alebo Emmental. Tieto syry sa roztavia v hrnci s vínom a na špajdliach sa do nich namáča chlieb. Fondue vzniklo približne v 18. storočí a slúžilo poľnohospodárom na zužitkovanie stvrdnutého syra a jednodňového chleba. V priebehu rokov sa však stalo veľmi obľúbenou pochúťkou a tradíciou. Je dobré vedieť: Ak si k tomu dáte niečo na pitie, odporúčame radšej víno ako pivo. Takto vám syr v žalúdku nezatvrdne. Miestni majú aj nepísané pravidlo - ak vám do hrnca s fondue spadne chlieb, ďalšie kolo je na vás.