Zázračný alkaloid

Za štipľavosť paprík je zodpovedný alkaloid kapsaicín, nazývaný aj kapsicín. Prvýkrát bol v čistej forme izolovaný
v roku 1898, syntetická výroba sa datuje do roku 1930.

Látka s názvom kapsaicín, ktorá sa nachádza v čili papričkách rozohreje telo a zvýši prietok krvi. Môže tiež spôsobiť uvoľnenie endorfínov v mozgu, po čom sa budete cítiť šťastnejší. Má aj vonkajšie prejavy. Vaše líca sa začervenajú a pery trochu napuchnú. Skúste si nabudúce trochu pridať do jedla.
Zdroj: Shutterstock

Má priam zázračné účinky na žalúdok, sliznice, kožu, krv či kosti. Nižší počet ochorení srdca a ciev u južanských národov súvisí práve s účinkami tejto látky, ktorá znižuje zrážavosť krvi. 

Vedeli ste?
Štipľavosť paprík sa meria v SHU jednotkách (Scoville Heat Units). Väčšina zeleninových odrôd vykazuje hodnoty 0 – 100 SHU, čistý kapsaicín, ktorý je na opačnom póle spektra, má 15 000 000 SHU.

Tvorba endorfínov

Kapsaicín podporuje i tvorbu endorfínu, ktorý štruktúrou pripomína morfín, čiže potláča bolesť a vyvoláva pocit eufórie. Štipľavé papriky vám skrátka zvýšia vitalitu aj zlepšia náladu.

Pozitívne účinky čili papričiek pocítite pri pravidelnej konzumácii.
Zdroj: Shutterstock

Nebojte sa ich, s ich konzumáciou však začnite opatrne. Kapsaicín sa pre vás môže stať drogou a postupne budete potrebovať čoraz ostrejšie jedlá. Na rozdiel od iných návykových látok však vášmu telu prospeje.