Päť druhov ovocia, ktoré sa najlepšie hodia do suda
27. 8. 2022, 4:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 18:24)

Zdroj: Shutterstock
Kolegovia z redakcie Záhradkár vám poradia, ktoré ovocie je najvhodnejšie na kvasenie.
Slivky
Jednoznačne najznámejšia z ovocných destilátov je legendárna slivovica. Vyrába sa z dobre vyzretých a vykvasených sliviek, optimálne z čo najsladších a najaromatickejších odrôd.
Dôležitá zásada!

Dnes je na výber množstvo odrôd, ale klasickú „bystričku“ je v tomto smere ťažké prekonať. Pre jej silnú citlivosť na šarku sliviek a celoplošné rozšírenie tejto choroby u nás je vhodnejšie vyberať z ponuky tolerantných odrôd.
Zdroj: Shutterstock
Na kvasenie vždy používajte plody riadne dozreté až prezreté, čisté a bez napadnutia hubovými chorobami. V opačnom prípade sa dočkáte slabého výsledku – kvasy budú nekvalitné, výťažok nízky a výsledný produkt podradnej chuti a vône.
Hrušky
Obľúbeným ovocím do suda sú aj hrušky. Kedysi sa na tento účel používali staré krajové odrody ako ‘Krvačky’, ‘Medovky’ či ‘Špinky’, dnes sa využívajú aj kultúrne odrody, z ktorých najvýraznejšie vyniká odroda ‘Williamsova’.

Hrušky obsahujú menej kyselín, vďaka čomu hrozí infekcia kvasu octovými baktériami. Aby ste jej predišli, je vhodné hruškový kvas priživiť a zakvasiť, vďaka čomu sa kvasenie naštartuje a prebehne dynamickejšie a rýchlejšie.
Hrušky majú v porovnaní s kôstkovým ovocím tvrdšiu dužinu, preto je vhodné pred naplnením do kvasných nádob rozomlieť ich na kašu. V prípade riadne prezretých mäkkých plodov stačí iba mechanické narušenie .
Marhule
Vysoká aróma tohto ovocia ho predurčuje na výrobu ovocných destilátov. Na pálenie si vyberajte najmä klasické odrody, ktoré sa vyznačujú typickou marhuľovou arómou.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Vôňa a chuť destilátu je špecifickejšia, menej marhuľová a často smeruje viac k slivkám. Pri marhuliach je proces kvasenia pomerne rýchly, vďaka čomu treba kvas pravidelne sledovať a vystihnúť optimálny čas na destiláciu.
Patria medzi ne napríklad odrody ‘Maďarská’ a ‘Velkopavlovická’. Novšie odrody majú síce veľké a atraktívne plody, zväčša im však chýba intenzívna aróma, ktorou disponujú staršie odrody.
Vôňa a chuť destilátu je špecifickejšia, menej marhuľová a často smeruje viac k slivkám. Pri marhuliach je proces kvasenia pomerne rýchly, vďaka čomu treba kvas pravidelne sledovať a vystihnúť optimálny čas na destiláciu.
Drieň
Ide o ovocný destilát špecifickej vône a chuti, ktorý je pri dodržaní správneho výrobného postupu skutočná lahôdka. Vyrába sa najmä na východnom Slovensku, kde má svoju dlhoročnú tradíciu a v prírode tu rastie veľa krov.
Drienkovica sa vyrába zväčša absolútne prirodzenou cestou bez pridania cukru či zákvasu. Treba ešte dodať, že tento výnimočný destilát je vysoko cenený aj pre jeho značnú prácnosť.
Výťažok z nich je pomerne nízky. Vysokú prácnosť potvrdzuje aj jednoduchý fakt, že na dorobenie jedného litra destilátu potrebujete asi 15 tisíc až 20 tisíc plodov!
Oskoruša
Medzi kráľovské destiláty možno rozhodne zaradiť aj oskorušovicu. Oskoruša je dlhoveký ovocný strom, ktorý dorastá do veľkých rozmerov. Vďaka tomu je možné ich vysádzať len do záhrad, v ktorých je pre ne dostatočný priestor.
Komplikácia pre pestovateľa je tiež skutočnosť, že oskoruše vstupujú do rodivosti veľmi neskoro, zaujímavú rodivosť dosahujú ešte neskôr.
Zdroj: Profimedia.sk
Komplikácia pre pestovateľa je tiež skutočnosť, že oskoruše vstupujú do rodivosti veľmi neskoro, zaujímavú rodivosť dosahujú ešte neskôr.
Samotná výroba destilátu má tiež svoje špecifiká. Opadané plody treba preberať a rozložiť na plachty. Sú veľmi tvrdé a trpké, v priebehu pár dní však zhniličkujú a zosladnú.