Reklama

Päť druhov ovocia, ktoré sa najlepšie hodia do suda

slivky

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Kolegovia z redakcie Záhradkár vám poradia, ktoré ovocie je najvhodnejšie na kvasenie.

Slivky

Jednoznačne najznámejšia z ovocných destilátov je legendárna slivovica. Vyrába sa z dobre vyzretých a vykvasených sliviek, optimálne z čo najsladších a najaromatickejších odrôd.

Dôležitá zásada!

Na kvasenie vždy používajte plody riadne dozreté až prezreté, čisté a bez napadnutia hubovými chorobami. V opačnom prípade sa dočkáte slabého výsledku – kvasy budú nekvalitné, výťažok nízky a výsledný produkt podradnej chuti a vône.

Slivky na slivovicu sú najlepšie zo stromov na slnečných stráňach. Slovenskú slivovicu aj sušené slivky poznali už na cisárskom dvore Márie Terézie. MARTIN KUKUCKA

Dnes je na výber množstvo odrôd, ale klasickú „bystričku“ je v tomto smere ťažké prekonať. Pre jej silnú citlivosť na šarku sliviek a celoplošné rozšírenie tejto choroby u nás je vhodnejšie vyberať z ponuky tolerantných odrôd.

Zdroj: Shutterstock

Na kvasenie vždy používajte plody riadne dozreté až prezreté, čisté a bez napadnutia hubovými chorobami. V opačnom prípade sa dočkáte slabého výsledku – kvasy budú nekvalitné, výťažok nízky a výsledný produkt podradnej chuti a vône.

Hrušky

Obľúbeným ovocím do suda sú aj hrušky. Kedysi sa na tento účel používali staré krajové odrody ako ‘Krvačky’, ‘Medovky’ či ‘Špinky’, dnes sa využívajú aj kultúrne odrody, z ktorých najvýraznejšie vyniká odroda ‘Williamsova’.

HruškyMnoho ľudí dáva hrušky do chladničky s pocitom, že v chlade vydržia dlhšie. Nie je to pravda. Chlad špeciálne pri hruškách narúša ich textúru. Ovocie síce bude chladne osviežujúce, hlavne počas leta, ale zmení sa jej štruktúra. Hruška sa stane omnoho mäkšou a nebude chrumkavo svieža. Pri dlhšom skladovaní naberie doslova kašovitý charakter. Shutterstock

Hrušky obsahujú menej kyselín, vďaka čomu hrozí infekcia kvasu octovými baktériami. Aby ste jej predišli, je vhodné hruškový kvas priživiť a zakvasiť, vďaka čomu sa kvasenie naštartuje a prebehne dynamickejšie a rýchlejšie.

Hrušky majú v porovnaní s kôstkovým ovocím tvrdšiu dužinu, preto je vhodné pred naplnením do kvasných nádob rozomlieť ich na kašu. V prípade riadne prezretých mäkkých plodov stačí iba mechanické narušenie .

Marhule

Vysoká aróma tohto ovocia ho predurčuje na výrobu ovocných destilátov. Na pálenie si vyberajte najmä klasické odrody, ktoré sa vyznačujú typickou marhuľovou arómou.

Zdroj: SHUTTERSTOCK

Vôňa a chuť destilátu je špecifickejšia, menej marhuľová a často smeruje viac k slivkám. Pri marhuliach je proces kvasenia pomerne rýchly, vďaka čomu treba kvas pravidelne sledovať a vystihnúť optimálny čas na destiláciu.

Patria medzi ne napríklad odrody ‘Maďarská’ a ‘Velkopavlovická’. Novšie odrody majú síce veľké a atraktívne plody, zväčša im však chýba intenzívna aróma, ktorou disponujú staršie odrody.

Vhodné je zabezpečiť na kvasenie miestnosť, v ktorej je optimálna teplota, ktorá priebeh kvasenia upokojí a vyrovná.

—  

Vôňa a chuť destilátu je špecifickejšia, menej marhuľová a často smeruje viac k slivkám. Pri marhuliach je proces kvasenia pomerne rýchly, vďaka čomu treba kvas pravidelne sledovať a vystihnúť optimálny čas na destiláciu.

Drieň

Ide o ovocný destilát špecifickej vône a chuti, ktorý je pri dodržaní správneho výrobného postupu skutočná lahôdka. Vyrába sa najmä na východnom Slovensku, kde má svoju dlhoročnú tradíciu a v prírode tu rastie veľa krov.

Drienkovica sa vyrába zväčša absolútne prirodzenou cestou bez pridania cukru či zákvasu. Treba ešte dodať, že tento výnimočný destilát je vysoko cenený aj pre jeho značnú prácnosť.

Plody drieňa sú malé (1,5 g) a obsahujú pomerne veľkú kôstku.

—  

Výťažok z nich je pomerne nízky. Vysokú prácnosť potvrdzuje aj jednoduchý fakt, že na dorobenie jedného litra destilátu potrebujete asi 15 tisíc až 20 tisíc plodov!

Oskoruša

Medzi kráľovské destiláty možno rozhodne zaradiť aj oskorušovicu. Oskoruša je dlhoveký ovocný strom, ktorý dorastá do veľkých rozmerov. Vďaka tomu je možné ich vysádzať len do záhrad, v ktorých je pre ne dostatočný priestor.

Komplikácia pre pestovateľa je tiež skutočnosť, že oskoruše vstupujú do rodivosti veľmi neskoro, zaujímavú rodivosť dosahujú ešte neskôr.

Zdroj: Profimedia.sk

Komplikácia pre pestovateľa je tiež skutočnosť, že oskoruše vstupujú do rodivosti veľmi neskoro, zaujímavú rodivosť dosahujú ešte neskôr.

Samotná výroba destilátu má tiež svoje špecifiká. Opadané plody treba preberať a rozložiť na plachty. Sú veľmi tvrdé a trpké, v priebehu pár dní však zhniličkujú a zosladnú. 

Takto zhniličkované plody treba priebežne ručne vyberať, rozmiagať a následne presunúť do suda.

—  

Vyberáme pre vás niečo PLUS