Arepa (Venezuela)

Tieto ploché a okrúhle karbonátky vyrobené z mletej kukuričnej múky sú základom mnohých venezuelských jedál – vrátane raňajok. Arepas možno pripraviť mnohými spôsobmi, napríklad na grile, piecť ich, vyprážať, variť alebo dusiť. V závislosti od regiónu sa arepa líši farbou, chuťou a veľkosťou, ale aj kombináciou ingrediencií v jej vnútri. Avokádo, kuracie mäso, vajcia a pikantný venezuelský biely syr sú len hŕstkou obľúbených raňajkových náplní. Pre ešte výdatnejšie raňajky môžete pridať fazuľu, šalát a rôzne druhy mäsa. S viac ako 70 rôznymi formami prípravy je ľahké pochopiť, prečo je arepa kulinárskym základom v severnej oblasti Južnej Ameriky už tisíce rokov.

Silog (Filipíny)

Silog je filipínske raňajkové jedlo z vyprážaných vajec a sinangag (vyprážanej ryže). Jedlo, pôvodne označované ako tapsilog, zahŕňa okrem sinangag aj hovädzie mäso. Populárnejším sa však stalo samotné silog, ktoré funguje ako skvelý „vyprošťovák“ po opici. Všetky druhy silogu obsahujú hlavnú zložku, ktorou je ryža vyprážaná na cesnaku, často doplnená vyprážaným vajcom. Existuje množstvo variácií týchto neuveriteľne tvárnych raňajok. Pochutiť si môžete na hotsilog (hot dog, vyprážaná ryža a vyprážané vajce), tosilog (údené bravčové mäso, vyprážaná ryža a vyprážané vajce) alebo longsilog (filipínske párky, vyprážaná ryža a vyprážané vajce).

Menemen (Turecko)

Menemen z provincie Izmir je tradičná turecká nátierka na paradajkovom základe, ktorá okorení vaše rána. Ide o zmes jemne nakrájaných alebo strúhaných paradajok s restovanými zelenými čili papričkami a rozšľahanými vajíčkami s korením, ako je mletá čierna a červená paprika, oregano a cesnak. V reštaurácii zvyčajne servírujú menemen v kovových nádobách spolu s chlebom. Nátierku si naberáte priamo s chlebom, bez použitia príboru. Nátierka určená na raňajky alebo neskoré raňajky zväčša neobsahuje cibuľu, ktorá je bežnou ingredienciou na obedových alebo večerných menu. Svet dnes už spoznal aj iné variácie menemenu, napríklad s kúskami syra, špenátu a klobásy.

Ful Medames (Egypt)

Už od čias starovekého Egypta ful medames zaháňal ranný hlad bežných ľudí, ale aj faraónov. Jednoduchý, no nadčasový recept obsahuje pomaly dusené fava fazule (bôb) a cícer okorenený citrónovou šťavou, petržlenovou vňaťou, rascou, čili papričkou a cibuľou. Vajíčka uvarené natvrdo sú obľúbeným doplnkom, spolu s kúskom pita chleba a na kocky nakrájanou zeleninou. Niektoré regióny ho pripravujú podobne ako hummusový dip s prídavkom tahini, paradajok, olivového oleja a zelenej papriky, zatiaľ čo iné pridávajú zelený hrášok, omáčku z Aleppskej papriky alebo ešte pikantnejšiu zmes s koriandrom, korením a šafranom.

Syrniki (Rusko)

Ak vám už nechutia bežné palacinky alebo lievance, môžete vyskúšať syrniki. Ich pôvodná receptúra pochádza z Ruska. Miestni vtedy zrejme ani netušili, že im pod rukami vzniká fitness pochúťka plná bielkovín. Základ syrnikov totiž tvorí tvaroh alebo mäkký syr. Ten je doplnený len o malé množstvo múky, a tak vznikne ľahučké cesto, z ktorého pečiete vláčne placky na štýl lievancov. Do cesta môžete pridať hrozienka, nasekané sušené marhule, jablká a hrušky, zatiaľ čo pikantnejšie verzie vyžadujú pridanie cibule alebo kyslej smotany. Na hotové syrniki môžete položiť čerstvé bobuľové ovocie, med alebo džem.