Taliani im hovoria Fili di Dio, Sardínčania vo svojom nárečí „filindeu“. Preklad je totožný, ide o „Božie nite“. Tieto tradičné cestoviny sa spájajú so starým sviatkom La Festa di San Francesco, ktorého súčasťou sú vždy v máji. Počas posledných dvoch storočí mal človek jedinú možnosť, ako cestoviny ochutnať: vydať sa na 33 kilometrov dlhú púť z Nuora do dedinky Lula. Začalo však hroziť, že Božie nite sa vytratia zo zemského povrchu. Posledné tri ženy, ktoré ovládali umenie ich výroby, už totiž boli v pokročilom veku, a tak sa rozhodli, že zvláštny pokrm sprístupnia širšej verejnosti a zaučia do tajov výroby cestovín aj iné osoby.

67-ročná Paola Abrainiová sa naučila umeniu výroby Božích nití od svojej matky. Tá sa ich zasa naučila vyrábať vďaka svojej matke a táto zručnosť sa v rodine dedí z generácie na generáciu. Len jedna z Paoliných dcér ale vie, ako cestoviny vyrábať. A aj tá ovláda iba základné postupy a chýba jej vášeň a trpezlivosť na to, aby mohla v tradícii pokračovať. Ďalšími dvoma ženami, ktoré vedia vyrábať Božie nite, sú Paolina neter a jej švagriná. Tie sú však bezdetné a pokrmu hrozil ešte donedávna zánik.

V posledných rokoch sa tak Paolo snaží o osvetu čo sa týka Božích nití. Oslovila aj úrady s tým, aby sponzorovali kurzy výroby týchto cestovín, dostala však zamietavú odpoveď. Rozhodla sa teda učiť dievčatá a mladé ženy doma a zadarmo. Lenže ako sa ukázalo, väčšina z nich to odmietla robiť. „Mnohé žiačky prišli len na prvú hodinu. Keď videli, aký zložitý je proces výroby filindeu, už sa nevrátili. Podľa nich s tým je priveľa starostí,“ uviedla Paola v jednom z rozhovorov.

Napriek tomu sa nevzdala a vyplatilo sa jej to. Objavila sa v prestížnom kulinárskom časopise Gambero Rosso a vďaka tomu dnes pripravuje cestoviny pre niekoľko rímskych reštaurácií. Stala sa tak prvou ženou, ktorá pripravuje Božie nite aj pre iných ľudí, než akými sú májoví pútnici.

A prečo je vlastne výroba Božích nití taká zložitá? Veď pozostávajú len z troch ingrediencií: semolinovej múky, vody a soli. Problém je v tom, že celý proces prebieha ručne. Žena dlho miesi cesto, aby sa uvoľnil glutén, vďaka ktorému je možné tvoriť mimoriadne dlhé a tenké „slíže“.

Z jednej dávky cesta vytvorí Paola osem dlhých valčekov, tie preloží, prekrojí ich napoly a opäť ich naťahuje. Proces sa opakuje, kým nevznikne 256 slížov. Tie sa potom omotajú okolo oválnej plochej dosky zvanej „fundu“ a nechajú sa niekoľko hodín sušiť na slnku. Tak sa spoja a vytvoria vzor podobný tkanej látke. Po usušení sa nalámu a následne varia.

Proces je ľahké opísať, ale ťažké uskutočniť. Mnohí skúsení kuchári s tým majú problém. „Vravia, že mám tajomstvo, ktoré nechcem prezradiť,“ vraví Paola. „Nie je to pravda, všetko je len v mojich rukách.“ V roku 2015 ju navštívil tím inžinierov z firmy Barilla, ktorá sa špecializuje na výrobu cestovín. Chceli zistiť, ako by bolo možné strojovo tvoriť Božie nite. Zistili, že nijako. S Paolou sa pokúšal vyrobiť tieto cestoviny aj Jamie Olivier, ale po dvoch hodinách to vzdal. Jemu podobných boli stovky. Preto sú Božie nite najunikátnejším a zároveň najohrozenejším druhom cestovín.