Na nelichotivom zozname, ktorý uverejnil Taste Atlas, sa ocitla úplná klasika, ktorá sa varí v Čechách a taktiež u nás. Reč je o ryžovom nákype. Skončil na 90. mieste a dostal necelé tri hviezdičky. Odborníci si "zgustli" aj na našej loveckej saláme, ktorá sa ocitla na 96. mieste. K najhnusnejším jedlám pridali aj liptovskú salámu, ktorá je na 75. mieste.

Netešia sa ani naši českí susedia. Rybacia polievka, ich tradičný vianočný pokrm, získal 89. miesto. Na zozname sa umiestnili aj poľské pokrmy Wodzionka (95) a Salceson (51).

"Víťazné" priečky

Na treťom mieste najhnusnejších jedál sveta sa umiestnil ruský rybí šalát Indigirka, ktorý pochádza z Jakutska. Hlavnou ingredienciou je mrazená ryba, ktorá sa kombinuje s cibuľou, olejom, soľou a korením. Na druhom mieste skončil Hákarl, čo je islandská národná pochúťka zo žraločieho mäsa. Tri mesiace sa fermentuje, následne sa mäso zavesí a suší sa ďalších štyri až päť mesiacov. Získalo aj titul "jedlo odvážnych", pretože obsahuje množstvo amoniaku, kvôli ktorému je ľuďom zle.

Absolútnym "víťazom" tohto rebríčka je nórsky syr Gamalost. Je z kravského mlieka, má plesnivú kôru, vnútro je zrnitej textúry a odpudivá môže byť práve jeho výrazná štipľavá aróma.