Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Mušľa falického tvaru privádza Číňanov do varu

dutinovka tichomorská

Zdroj: getty images

Reklama

Keď je Panopea generosa naservírovaná na tanieri, nie je to úplne  najlákavejší pohľad. Čo však kazí vizuálne, to poteší chuťovo.

Ale tento morský živočích dvojzmyselného tvaru je v Číne považovaný za lahôdku, a preto sa v Severnej Amerike rozbehlo podnikanie, ktoré sa túto gastronomickú kuriozitu snaží speňažiť. To prvé, čo si ľudia na dutinovke všimnú, je jej tvar penisu - a množstvo miestnych názvov a prezývok sa práve o neho opiera. Z mušle totiž vyčnieva dlhý výbežok podobný mužskému pohlavnému údu. Slúži jej k hrabaniu v piesku, ktorý nasáva, filtruje a zbavený všetkých výživných látok opäť vypúšťa z tela. Jedná sa o najväčšiu mušľu zahrabávajúcu sa do piesku na svete a jej váha dosahuje až 7,25 kilogramu. Ale to nie je jediný dôvod čím sú preslávené, druhým je ich skvelá chuť. A to natoľko, že stravníci v luxusných reštauráciach v Číne pokojne zaplatia až 300 dolárov (cca 274 €) za čerstvú penisovú mušľu dovezenú živú z Kanady alebo Spojených štátov.

Labužníci v Číne, kde je známa ako "mušľa s chobotom", oceňujú jej jemnú textúru a exotický vzhľad. A okrem toho tiež veria, že má afrodiziakálne účinky. "Človek má pocit, ako by mal plné ústa Tichého oceánu. Sú klzké, veľmi krehké a sladké," zhodnotili stravníci v Pekingu na otázku BBC jej chuťové vlastnosti. V USA naopak o nej počulo prekvapujúco málo ľudí, nehovoriac o tom, že by túto delikatesu obývajúcu ich pobrežie niekedy ochutnali. Na amerických stoloch sa donedávna prakticky nevyskytovala.

Zdroj: getty images

dutinovka tichomorská


Viac ako 90 percent falických mušlí vypestovaných či nalovených pri americkom pobreží, je letecky prepravovaných priamo do Číny a Hongkongu. Je to lukratívny biznis, kde dopyt značne prevyšuje ponuku. Hodnota jednej mušle ulovenej v USA je 10 dolárov (cca 9 €), ale v čínskych reštauráciach sa predáva pol kila za 150 dolárov (cca 137 €). V Londýne si jedna prestížna čínska reštaurácia za kilovú dutinovku servírovanou vcelku účtuje 200 libier - teda cca 285 €.


Nedávno sa tejto bizarnej mušli dostalo zvýšenej publicity. Slávni šéfkuchári zaradili recepty na ňu do svojich kuchárskych kníh a jej príprava sa objavila napríklad aj v dokumentárnom cykle Bizarné jedlá Andrewa Zimmerna. A tak sa častejšie začína objavovať v reštauráciach s morskými plodmi. "Boli časy, keď sme ich neponúkali vôbec. A teraz sa predávajú samé," tvrdí šéfkuchár Taichi Kitamura, majiteľ reštaurácie Tamura Sushi Kappo zo Seattlu. "Chcú ich dokonca aj turisti. Videli to na televíznej stanici Food Network a na Travel Channel, a pretože vyzerajú tak sexy, chcú to vyskúšať. V podobe suši stoja desať dolárov za dva kúsky, ako sašimi 20 dolárov. "Vôbec nepáchne rybacinou. Textúra je chrumkavá a tuhšia na zahryznutie, ale nájdu sa v nej aj krehkejšie kúsky, pokiaľ ich správne pripravíte," dodal Kitamura.

Vyberáme pre vás niečo PLUS