Anglicko je domovom rôznych druhov koláčov od tých klasických, medzi ktoré patrí napríklad jablkový, až po menej známe. Vedeli ste napríklad, že Angličania pečú koláč so steakom a pivom? Ani ten ale nie je taký bizarný ako Stargazy Pie. Vo voľnom preklade ide o „koláč, ktorý hľadí na hviezdy“. Zaujme už na prvý pohľad, netreba ho ani ochutnať. Vytŕčajú z neho totiž hlavy sardiniek.

Prečo si vlastne niekto myslel, že je to dobrý nápad? Nuž, ak by sme verili legende o vzniku tohto pokrmu, mali by sme sa zmieriť s tým, že prvýkrát ho upiekli ako z núdze cnosť. Jedna zima v 16. storočí vraj bola taká zlá, že ľudia z dediny Mousehole v anglickom Cornwalle nemohli vyraziť na more loviť ryby, lebo neustále zúrili búrky. Miestny hrdina však všetkých zachránil pred hladovaním.

Volal sa Tom Bawcock, bol rybárom a odvážne vyrazil na more. Napriek búrlivým vodám sa mu podarilo vrátiť domov s obrovským úlovkom, v ktorom bolo sedem druhov rýb. Traduje sa, že dedinčania všetky ryby zapiekli do jedného koláča a hlavy im nechali vytŕčať smerom k oblohe. Vraj chceli ukázať, že koláč je taký plný rýb, že sa doň ani všetky nezmestia.

Bawcock údajne priviezol úlovok 23. decembra, a v tento deň ho každoročne oslavujú v miestnom hostinci The Ship Inn. Vo „večer Toma Bawcocka“ sa tu schádzajú štamgasti a personál im zdarma servíruje práve tento nezvyčajný koláč.

Dnes sú hlavnou ingredienciou pokrmu sardinky, občas ale ľudia používajú aj slede či makrely. Hlavné je, aby rybám vytŕčali hlavy. Ďalšími prísadami sú bylinky, citrónová kôra, vajcia, zemiaky a smotana.

Hoci niektorí ľudia dávajú rybie hlavy iba navrch koláča ako ozdobu, profesionálni kuchári tvrdia, že sa nič nevyrovná tomu, keď sa ryba pečie vcelku s hlavou otočenou nahor. Všetky šťavy totiž z hlavy stekajú do pekáča, čo dodáva pokrmu viac chute a je potom šťavnatejší.

Ak teda hľadáte inšpiráciu na to, ako si ozvláštniť budúce Vianoce, možno ste ju práve našli.