Arašidy, teda plody podzemnice olejnej (Arachis hypogaea), ktorá patrí medzi strukoviny, pochádzajú z Južnej Ameriky. Vo voľnej prírode nerastie, pestuje sa len umelo. Dobrou správou však je, že úrodu arašidov môžete mať aj vy, pretože podzemnici sa relatívne dobre darí aj v našich podmienkach. Navyše ak nemáte záhradu, dopestujete si ju aj v črepníku doma v byte.

Ako si dopestovať arašidy?
Semená sa vysievajú v marci a apríli. Použíávajte kvalitné semená, ktoré sú najlepšou zárukou úspechu. Pred výsevom ich na 12 hodín namočte do vlažnej vody, tak sa naštartuje ich klíčenie. Už priamo na jednotlivých arašidoch môžete vidieť, kde bude semienko klíčiť. 

Po namočení si ich môžete predpestovať v miske. Vyberte si takú, ktorá má na spodnej strany dierky pre prípadný odtok vody. Použite substrát na výsev, prípadne jiffy alebo kokosové vlákno. Spravte dierku, približne 2 až 3 centimetre hlbokú. Vložte do každej jedno semienko a prikryte vrstvou substrátu. Navlhčite, prekryte sáčkom, potravinárskou fóliou či iným priesvitným plastovým krytom a nechajte vyklíčiť.

Arašidy
Arašidy
Zdroj: shutterstock

Nie všetky semienka vám musia vyklíčiť. Niektoré z mladých rastliniek môžu dokonca aj padať. Na trhu sú však substráty, ktoré sú obohatené a majú supresívny účinok práve proti padaniu klíčkov. Ak ste výsevný substrát nezohnali, môžete si ho namiešať kombináciou rašeliny, piesku a kompostu. Takýto substrát podporuje bohatú tvorbu koreňov, ktoré sú zdravé. 

Vypestované sadenice potom premiestnite do vopred pripravenej zeminy. Môžete ich v južnejších oblastiach Slovenska vysadiť aj do záhrady, ale až koncom mája. V oblastiach, kde nie je také podnebie, ich pestujte radšej doma v črepníku.

Podzemnica kvitne malými žltými kvetmi, ktoré sú schované pod listami a opeľujú sa samy. Môžete ich však opeliť pomocou štetca, čím zvýšite počet opelených kvetov, z ktorých neskôr získate plody. Počas kvitnutia však rastlinu nezalievajte, mohlo by to opeľovaniu uškodiť.

Rastlina má  výnimočný spôsob rodenia – odkvitajúce kvety sa zavŕtajú 3 až 6 cm hlboko do pôdy a plody v nej dozrievajú. Približne v septembri celá rastlina zožltne. Zber robte opatrne, ideálne podrytím. Arašidy sú náchylné na plesne, preto ich uskladňujte na suchom mieste. Najzdravšie sú surové, ale najlepšie pražené so soľou.